Corona-info:
Vi følger løbende udviklingen i smitte med Covid-19 og tilpasser de enkelte arrangementer, således at de overholder både gældende anbefalinger og retningslinjer.
Bemærk at der fra 29/10 skal benyttes mundbind på biblioteket.

Om dette arrangement

Tid
19:15 - 21:00
Pris
Gratis
Target
Voksne
Aktuelt
Foredrag

Den skjulte sandhed – konspirationsteorier og alternative forklaringer

26.11.20
En underholdende aften med konspiratoriske eksempler fra Rikke Alberg Peters forskning

Regeringen putter noget i drikkevandet, der gør dig lydig. Jøderne kontrollerer verden, og det var i virkeligheden amerikanerne selv, der stod bag angrebet på World Trade Center. Intet er, som det ser ud, og der er skjulte kræfter overalt, som undertrykker os.
Alternative forklaringer på hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen skyder op som aldrig før, senest i forbindelse med coronakrisen og diskussionen om 5G-netværket.

Men hvad stiller vi op med konspirationsteorier?
Er det farlige fortællinger, som peger frem mod politisk vold og udgør en trussel mod demokratiet, eller er det harmløse fortællinger med en vis underholdningsværdi, som vi ikke behøver at tage særligt alvorligt?
Og kan man i det hele taget skelne mellem sande og falske konspirationsteorier?
Foredraget vil have fokus på, hvordan konspirationsteorier ser ud, hvordan de opstår, hvorfor vi tror på dem og hvordan de spredes. Gennem en række eksempler på både skræmmende og underholdende teorier vil vi sammen se på, hvordan vi som samfund og som enkeltindivider kan forholde os kritisk til et fænomen som konspirationsteorier.

Rikke Alberg Peters er cand. mag i idéhistorie og tysk samt ph.d. i idéhistorie fra Aarhus Universitet.

Det er gratis at deltage, men af praktiske grunde og for at sikre de rigtige coronaforanstaltninger skal du trække billet her >>

Kan det passe?
Arrangementet er en del af ”Kan det passe?” – en uge med fokus på fake news og halve sandheder.
Hvor sidder undre-musklen? Og hvordan gør vi den stærkere?
 
Vandrehistorier og halve sandheder er ikke noget nyt. Vi mennesker har altid troet på ting, vi måske ikke burde. Selv i vores tid, hvor vi har bedre mulighed for at få oplysninger end nogensinde før, er der masser af halve sandheder i omløb. Men hvorfor bliver vi ikke klogere? Og hvordan kan vi sammen blive lidt bedre til at spørge os selv ”kan det nu passe?” Og hvordan finder vi de rigtige oplysninger?
 
På biblioteket sætter vi spot på undre-musklen i og omkring uge 48, for at vi alle kan få bedre vaner og gøre lidt mere modstand mod fake news og halve sandheder.

Se alle arrangementer i "Kan det passe"-temaet her >>