Om dette arrangement

Tid
9:30 - 10:30
Pris
Gratis
Target
Voksne
Foredrag
Litteratur

HerLitt: Ole Sønnichsen

13.11.21
Om "Det sidste gidsel"

For et par år siden gæstede Ole Sønnichsen HerLitt med et spændende foredrag om ”One Dollar Man”. Denne gang vil Sønnichsen fortælle om ”Det sidste gidsel”, som er en dramatisk og sand beretning om at blive fanget på den forkerte side af linjen i en international storkonflikt og finde håbet om overlevelse midt i uvisheden om, hvad fremtiden som gidsel bringer. Bogen er skrevet sammen med Henrik Thomsen.

Den 2. august 1990 invaderede irakiske soldater på befaling af diktator Saddam Hussein oliestaten Kuwait og indlemmede landet i Irak. Invasionen betød, at op mod 100 danskere gennem efteråret 1990 blev holdt som gidsler i både Kuwait og Iraks hovedstad Bagdad, mens deadlinen for en amerikanske-ledet krig mod Hussein nærmedes sig. Nogle valgte at blive i Kuwait - fx 39-årige Liselotte Hertz, der gik ind i undergrundsbevægelsen - mens andre drog i konvoj til Bagdad og samlede sig på et stort hotel. Det fik udenrigsministeriet til at sende en specialtrænet medarbejder til Bagdad for at lære danskerne at flygte eller i det mindste gemme sig i ørkenen. Senere rejste tidligere statsminister Anker Jørgensen til Irak og fik 16 af gidslerne med hjem under stor mediebevågenhed. Heldigvis besindede dikatoren sig og sendte de fleste gidsler hjem inden jul. Og til sidst var der faktisk kun et udenlandsk gidsel tilbage Irak - den danske ambassadeattache Mogens Pedersen. Ham ville irakerne ikke lade gå, og mens amerikanerne forberedte krigen, sendte Danmark påny specialisten Mads Sandau-Jensen til Bagdad. Han skulle sammen med kommunikationseksperten Tine Astrupgaard i en hemmeligstemplet mission smugle Mogens Pedersen ud af Irak og få ham hjem til Danmark i sikkerhed. Remedierne endte med at blive en hvid stationcar, en omsyet postsæk og en lille hundehvalp ved navn Saddam.

Ole Sønnichsen (f. 1973) er journalist, forfatter og forlagsredaktør. Han er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og San Francisco State University og har bl.a. arbejdet på Jyllands-Posten. Ole Sønnichsen har de seneste år specialiseret sig i historiske emner, der er gledet ud af Danmarkshistorien. Han skrev det anmelderroste tobindsværk ”Rejsen til Amerika” om de 350.000 danskere, der udvandrede til Amerika i perioden 1850 og 1920 og ”One Dollar Man”, den anmelderroste historiske biografi om danskeren William S. Knudsen, der blev chef for General Motors og endte som Roosevelts højre hånd under Anden Verdenskrig. Bogen lå på bestsellerlisterne i mere end et år. Ole Sønnichsen har desuden skrevet en række anmelderroste biografier og sports-udgivelser.

Det er gratis af deltage i alle HerLitt-arrangementer. Der udbydes et begrænset antal billetter til foredragene. Det er nødvendigt at have hentet en adgangsbillet på forhånd.

Adgangsbilletter kan hentes fra 18.10. kl.10.00 her >>

Om HerLitt
Fra den 12.-20.november 2021 slår Herning Bibliotekerne igen dørene op til et brag af en litteraturfest, når vi inviterer alle – store som små – til at fejre læsning, kreativitet og den gode fortælling ved den årlige litteraturfestival HerLitt.
Læs mere om HerLitt her >>

Se alle arrangementer til HerLitt 2021 her >>

Materialer