Om dette arrangement

Tid
10:15 - 11:15
Pris
Gratis
Target
Voksne
Litteraturarrangementer

Forbudt kærlighed i skyggen af 2. verdenskrig

26.10.19
Fortællinger om tyske flygtninge i Midtjylland og kærligheden, der vandt

I lejrene for de tyske flygtninge ved Karup var der i årene 1945-1949 interneret cirka 20.000 ud af de i alt cirka 200.000 tyske flygtninge, som opholdt sig i Danmark de første tre-fire år efter besættelsen. Flygtningene boede i lejre bag pigtråd og med bevæbnede vagter omkring. Kontakt mellem tyskere og danskere var nemlig strengt forbudt.

Jakob Thorup Thomsen og Jens Peder Østergaard, der begge er journalister på Viborg Stifts Folkeblad, har skrevet bogen "Mein lieber Kristian" om denne flygtningekatastrofe.

I bogen fortæller de om flygtningelejrene i Midtjylland og om de tyske flygtninge i Danmark generelt. Den handler, som titlen henviser til, også om en rørende kærlighedshistorie mellem flygtningen Margarete Komm og danskeren Kristian Ø. Larsen, der i dag er 97 år og bor i Haderup. De danske myndigheder gjorde, hvad de kunne, for at sætte en stopper for forholdet, og bogen beskriver Margarete og Kristians kamp for at få hinanden.

I bogen kan man også læse om, at der var en livlig illegal trafik ud og ind af de pigtrådsindhegnede lejre. I flere tilfælde skød vagterne flygtninge ved hegnet. En kvinde blev dræbt. En dreng, som løb ud for at hente en vildfaren bold, blev ramt, men overlevede.

I foredraget og i bogen kommer Jakob Thorup Thomsen og Jens Peder Østergaard også ind på, hvordan fortællingen om de tyske flygtninge stadig kan skabe debat, og de trækker tråde til nutidens debat om flygtninge i Danmark.

Det er gratis at deltage. 
Tilmelding ikke nødvendig. Kom i god tid, hvis du vil sikre dig plads.

HerLitt
Arrangementet er en del af HerLitt - Hernings nye litteratur- og bogfestival, der sætter fokus på litteratur og den gode læseoplevelse den 25. og 26.oktober 2019. Alle arrangementer er gratis, nogle kræver dog tilmelding.

Se alle arrangementer her >>


Festivalen er støttet af Ege Fonden.

Hvis du vil se, hvad du har lånt, reservere bøger eller redigere din brugerprofil, skal du være logget ind.
Hvis du ikke er oprettet som bruger, kan du oprette dig her, eller du kan blive oprettet på biblioteket.

Søgefelt