At være fattig og barn i Danmark - Forfatterforedrag med Adil Erdem

Mellemtrin

Tema: Verdensmål nr. 10 - Mindre ulighed.

Dato:
Tirsdag den 12. oktober
Målgruppe:
5. - 6. klasse
Format:
Foredrag
Varighed:
60 minutter
Tidspunkt:
Ikke fastlagt endnu, men inden for tidsrammen kl. 9.00 – 14.00. 
Sted
Biblioteket i Herning, Østergade 8 eller Huset no. 7. 
Når vi er færdige med detailplanlægningen, vil I få en mail med information om, hvilke lokaler jeres forløb vil foregå i.

Tilmelding

Jonas Søgård Nielsen
bibjsn@herning.dk 
+ 45 28 70 71 02

Indhold

I 2020 udkom bogen ”Fattigrøv”, som handler om fattigdom blandt børn i Danmark, nærmere bestemt aldersgruppen 12 til 14 år.
Adil har interviewet en række unge, der fortæller deres historie. Adil tager ikke stilling – ud over den stillingtagen, der ligger i overhovedet at give taletid til unge, som er ramt af fattigdom, og dermed sætte emnet til debat. Vægten er lagt på at lade disse unge komme til orde.

Bogen viger ikke tilbage fra kontroversielle problemstillinger, blandt andet fattigdomsproblemer i Udrejsecenter Sjælsmark, noget, der nok vil kunne vække en frugtbar diskussion ude i klasserne. Fattige unge i Danmark kommer til orde uden filter, hvilket er bogens kerne og store værdi. Det giver den også et præg af integritet og helstøbthed.

Man fornemmer, at Adil ikke bare har lavet en række interviews, men har fulgt sine hovedpersoner gennem længere tid. Han har den empati og forståelse, der giver hovedpersonerne mod på at åbne op om dybt personlige forhold. Forhold, der af mange ses som skamfulde og stigmatiserende i dagens Danmark - som det også fremgår af bogens beretninger. Kom og hør Adil Erdem fortælle om sit arbejde med bogen, og hvad det betyder at være barn og fattig i Danmark. 

Bogen kan lånes her

Om Adil Erdem

Adil Erdem blev født i 1964 i en lille kurdisk landsby cirka 100 km syd for hovedstaden Ankara. 

Adils mor brød sig ikke om, at han altid skrev digte og tvang hende til at høre på sine opdigtede historier. Ligesom mange andre kurdiske mødre i landsbyen ville hun helst have en ingeniør eller en læge ud af ham.

Da Adil startede i femte klasse fik han en ny klasselærer, som også var en slags forfatter. Han opdagede straks, at Adil i al hemmelighed skrev både noveller og digte. Da Adil blev teenager, udgav han sin første roman på tyrkisk, og kort tid efter flyttede hele familien til Danmark, hvor Adil fortsatte med at skrive.