Åben skole

Herning Bibliotekernes tilbud til folkeskolen

Folkeskolereformen lægger op til et tættere samarbejde mellem folkeskole og biblioteker gennem Åben skole og Understøttende undervisning. Bibliotekerne er til for alle, og alle børn bør vide, at de her har adgang til et sted, der byder på både læring og oplevelse.

Ønsker I at oprette lånerkort til skolen udfyldes blanketten her

Herning Bibliotekerne tilbyder en række korte undervisningsforløb, der kan indgå som en del af den understøttende undervisning.
Hvert enkelt forløb er tilpasset forenklede fælles mål.

Herunder finder du en række forskellige tilbud, du som underviser kan passe ind i en travl hverdag på skolen:

  • Herning Bibliotekerne tilbyder undervisning ude hos dig på skolen, men også på biblioteket, hvis du vil tage klassen med ud af huset.
     
  • Du booker et undervisningsforløb ved at sende en mail til kontaktpersonen for det pågældende forløb.
     
  • Du kan booke et forløb ind til en måned før afvikling. Vær dog opmærksom på, at der er loft over antallet, og at vi fordeler forløbene efter først-til–mølle princippet.
     

Klik dig ind på - og læs mere om - de forskellige tilbud herunder.

Indskoling
0.-1. klasse På opdagelse i biblioteket
Vi fortæller om biblioteket og går en tur rundt og viser, hvor der er bøger og andre materialer, der er relevante for aldersgruppen.
Klassetrin: 0.- 1. klasse
Fag: Dansk. Understøttende undervisning
Formål: At eleverne bliver opmærksomme på biblioteket og får lyst til at besøge det i fritiden for at låne bøger og andre materialer med hjem.
Indhold: Vi fortæller om biblioteket og går en tur rundt og viser, hvor der er bøger og andre materialer, der er relevante for aldersgruppen. Derefter skal vi på eventyrskattejagt. Vi slutter af med en god historie. I kan vælge at tage madpakker med og spise dem på biblioteket.
Hvis I ønsker det, kan vi oprette eleverne som brugere.
Fokus fra fællesmål: At eleverne lærer biblioteket at kende som lokal kulturinstitution.
Dato/periode: Januar – juni 2018.
Sted: Biblioteket i Herning.
Varighed: Kl. 9 -10.30. Beregn ekstra tid, hvis eleverne skal oprettes som brugere, finde materialer til hjemlån eller spise madpakker.
Forberedelse: Hvis I ønsker at eleverne skal oprettes som brugere, skal I på forhånd udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget.
Husk at få tilladelse fra forældrene.
Kontakt: Bodil Malthe, bibbm@herning.dk, 30440205
2.-3. klasse Programmering
Eleverne får mulighed for at prøve at programmere med robotterne Dash & Dot (2. klasse) eller Pro-Bot (3. klasse).
Klassetrin: 2. - 3. klasse
Fag: Det tværgående tema IT og medier
Formål: Eleverne skal have en grundlæggende forståelse af, hvad programmering er. Forløbet skal vække elevernes nysgerrighed og skabe lyst til at arbejde mere med robotter og programmering.
Indhold: Eleverne får mulighed for at prøve at programmere med robotterne Dash & Dot (2. klasse) eller Pro-Bot (3. klasse). Vi udforsker, eksperimenterer og løser små opgaver – og eleverne får på den måde en forståelse for, hvordan programmering fungerer samtidigt med at de bruger deres kreativitet.
Fokus fra fællesmål: Eleverne indtager 4 positioner under forløbet:
1. Eleven som kritisk undersøger.
2. Eleven som analyserende modtager.
3. Eleven som målrettet og kreativ producent.
4. Eleven som ansvarlig deltager.
Dato/periode: September 2017- juni 2018.
Sted:På skolen.
Varighed: 135 min.
Forberedelse: På skolen skal vi bruge et klasseværelse med projektor og tavle og et stort område med
meget gulvplads.
Kontakt: Bodil Malthe, bibbm@herning.dk, 30440205
2. - 3. klasse Booktalk
At give eleverne lyst til læsning, så de gennem øvelse får trænet deres læsehastighed og sikkerhed.
Klassetrin: 2. klasse
Fag: Dansk. 
Formål: At give eleverne inspiration og lyst til at læse flere af de gode bøger, man kan låne på biblioteket i fysisk eller digital form.
Indhold: Der præsenteres nye, gode, spændende bøger og klassikere. Derudover demonstreres digitale tilbud som eReolen Go og biblo.dk.
Fokus fra fællesmål: At give eleverne lyst til læsning, så de gennem øvelse får trænet deres læsehastighed og sikkerhed. At give eleverne gode oplevelser med litteratur via inspiration til læsning.
Dato/periode: September 2017 – juni 2018.
Sted: På skolen eller på biblioteket..
Varighed: 60 min..
Forberedelse: For at få det fulde udbytte bør eleverne være oprettede som brugere. I skal udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget.
Husk at få tilladelse fra forældrene. Hvis Booktalken foregår på skolen, skal der være adgang til internet, og indhold fra computer skal kunne vises på tavle/storskæm.
Kontakt: Bodil Malthe, bibbm@herning.dk, 30440205
Mellemtrin
4.-6. klasse Kom godt i gang med din opgave med SøgSmart
SøgSmart er et digitalt værktøj til brug i folkeskolen, hvor eleverne lærer at søge efter information og være kildekritiske.
Klassetrin: 4.- 6. klasse
Fag: Dansk, historie, understøttende undervisning.
Formål: At lære eleverne at søge og relevansvurdere information til opgaver og at forholde sig kildekritisk til det fundne. Dette gøres ved hjælp af det digitale værktøj SøgSmart.
Indhold: SøgSmart er et digitalt værktøj til brug i folkeskolen, hvor eleverne lærer at søge efter information og være kildekritiske. Eleverne får lov til at arbejde med værktøjet ud fra de emner, klassen har projekter i. Efterfølgende kan I selv fortsætte med at bruge værktøjet i andre sammenhænge.
Fokus fra fællesmål: Eleven kan navigere ud fra søgespørgsmål på alderssvarende hjemmesider og på biblioteket.
Eleven kan vurdere relevans af søgeresultater på søgeresultatsider.
Eleven kan gennemføre billed- og fuldtekstsøgning.
Eleven har viden om kildekritiske begreber.
Dato/periode: September – december 2017.
Sted: Biblioteket i Herning.
Varighed: Kl. 9.00-11.30. Beregn ekstra tid, hvis eleverne skal oprettes som brugere, låne materialer med hjem eller spise frokost..
Forberedelse: Skolen skal på forhånd have godkendt dataaftalen med SøgSmart. Vi har desuden brug for oplysninger om projektemner m.v. Hvis I ønsker, at eleverne skal oprettes som brugere, skal I på forhånd udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget. Husk at få tilladelse fra forældrene. Vi kontakter jer inden forløbet for at aftale nærmere.
Kontakt: Bodil Malthe, bibbm@herning.dk, 30440205.
6. klasse Comics Plus – shared reading & skab selv et tegneserie univers
Shared reading er en anderledes læsegruppeform med fokus på højtlæsning og umiddelbar oplevelse af og samtale om værket og dens illustrationer.
Klassetrin: 6. klasse
Fag: Engelsk – med mulighed for tværfagligt samarbejde med billedkunst.
Formål: At give mulighed for differentieret undervisning med shared reading elementet. Blive inspireret af tegneserieuniverset samt den frie fortolkning af materialet og dermed være i stand til at skabe sit eget univers, som bliver formidlet enten elektronisk eller på papir.
Indhold: Shared reading er en anderledes læsegruppeform med fokus på højtlæsning og umiddelbar oplevelse af og samtale om værket og dens illustrationer. Hver gruppe har ca. otte elever og en læsegruppeleder (formidleren), der i samarbejde med læreren udvælger tegneserie på forhånd, læser højt og løbende, under højtlæsningen, gør ophold og guider eleverne i en samtale om det læste på engelsk.
Hvis vi har 120 min.: Kan man lave fernisering fysisk eller elektronisk, hvor eleverne i grupper præsenterer deres værker på engelsk. Dette kan foregå for hele klassen eller i de tre opdelte hold.
Fokus fra fællesmål: At få trænet mundtlig engelsk og bygge bro mellem det fortolkede og skabende univers.
Dato/periode: September 2017 – juni 2018.
Sted: På skolen eller på biblioteket..
Varighed: 90 min. eller 120 min. ved tværfagligt samarbejde.
Forberedelse: Læreren skal lave niveau/holdopdeling. Eleverne skal være oprettede som brugere, derfor skal I på forhånd udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget. Husk at få tilladelse fra forældrene. Der skal være installeret tegneserieprogram, hvis man ønsker at bruge iPads (eller papir og farver), der skal være booket tre lokaler.
Formidlerne skal have haft en dialog med læreren om niveauet og evt. genre, hvis den skal passe sammen med et eksisterende forløb.
Kontakt: Christina Wilther Kaagaard,bibcwk@herning.dk, 51305771
4.-6. klasse Booktalk
Der præsenteres nye, gode, spændende bøger og klassikere.
Klassetrin: 4.- 6. klasse
Fag: Dansk. 
Formål: At give eleverne inspiration og lyst til at læse flere af de gode bøger, man kan låne på biblioteket i fysisk eller digital form.
Indhold: Der præsenteres nye, gode, spændende bøger og klassikere. Derudover demonstreres digitale tilbud som eReolen Go, SMSpress og biblo.dk.
Fokus fra fællesmål: At give eleverne lyst til læsning, så de gennem øvelse får trænet deres læsehastighed og sikkerhed. At give eleverne gode oplevelser med litteratur via inspiration til læsning.
Dato/periode: September 2017 – juni 2018..
Sted: På skolen eller på biblioteket.
Varighed: 60 min.
Forberedelse: For at få det fulde udbytte bør eleverne være oprettede som brugere. I skal udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget.
Husk at få tilladelse fra forældrene.
Hvis Booktalken foregår på skolen, skal der være adgang til internet, og indhold fra computer skal kunne vises på tavle/storskæm.
Kontakt: Bodil Malthe, bibbm@herning.dk, 30440205
4.-6. klasse Digital Rundvisning – Det hemmelige bibliotek
Med udgangspunkt i app’en Det hemmelige bibliotek, skal eleverne løse forskellige missioner.
Klassetrin: 4.- 6. klasse
Fag: Dansk, tværfaglig.
Formål: At give eleverne en rundvisning på egen hånd på biblioteket, og hjælpe dem til selv at navigere rundt i bibliotekets materialer.
Indhold: Med udgangspunkt i app’en Det hemmelige bibliotek, skal eleverne løse forskellige missioner, hvoraf den ene er en digital rundvisning i hele biblioteket, mens de øvrige missioner kan være mere specifikke omkring et emne eller et forfatterskab.
Den digitale rundvisning kan fint kombineres med biblioteksbesøg.
Dato/periode: September 2017 - juni 2018.
Sted: Biblioteket i Herning.
Varighed: 30 - 60 min.
Forberedelse: Klassen skal opdeles i par hjemmefra. Hvert par skal medbringe en tablet, hvor app’en Det hemmelige bibliotek er installeret på. Børnene skal have og bruge UniLogin. Biblioteket har også nogle få tablets, der kan bookes på forhånd (min. en uge før).
Kontakt: Lone Juul Pedersen, bibljp@herning.dk, 51703001
5.-6. klasse Biblioteksintroduktion i forbindelse med opgaveskrivning
Især fokus på søgning i bibliotekets database samt relevante databaser.
Klassetrin: 5.- 6. klasse
Fag: Alle fag
Formål: At gøre eleverne i stand til at søge relevant information i forbindelse med opgaveskrivning.
Indhold: Især fokus på søgning i bibliotekets database samt relevante databaser ex. Faktalink, Forfatterweb, kombineret med rundvisning på biblioteket.
Fokus fra fællesmål: Projektopgaven. Søg og du skal finde.
Dato/periode: September 2017 – juni 2018.
Sted: Biblioteket i Herning.
Varighed: Ca. 90 min.
Forberedelse: Hvis I ønsker, at eleverne skal oprettes som brugere, skal I på forhånd udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget.
Husk at få tilladelse fra forældrene.
Kontakt: Niels Larsen, bibnel@herning.dk, 51702935
6. klasse Smart Parat Svar
Formålet med quizzen er at stimulere elevernes læselyst og nysgerrighed i et bredt perspektiv.
Klassetrin: 6. klasse
Fag: Dansk. Understøttende undervisning
Formål: Formålet med quizzen er at stimulere elevernes læselyst og nysgerrighed i et bredt perspektiv. Quizzen tager udgangspunkt i et udsnit af skøn- og faglitteratur. Der dystes i kategorier som politik, computerspil, Percy Jackson, nordisk mytologi og sport. Quizzen er ikke en individuel quiz, men en holdkonkurrence med 5 deltagere fra hver klasse, der kan supplere hinanden og samarbejde om at finde det rigtige svar.
Fokus fra fællesmål: Smart Parat Svar-quizzen kan dække rigtig mange punkter fra Fælles Mål, men eksempler kan være ”Præsentation og evaluering: Eleven kan fremlægge sit produkt for andre” og ”Krop og drama: Eleven kan bruge kropssprog og stemme i oplæsning og mundtlig fremlæggelse”.
Dato/periode: Lokalfinale december 2017 og regionalfinale januar 2018. Tilmeldingsfrist 1. oktober 2017.
Sted: Lokalfinale på Biblioteket i Herning og regionalfinale i biografen i Herning.
Varighed: Ca. kl. 8.30-14.00.
Forberedelse: Eleverne kan træne deres paratviden via den gratis app ”Smart Parat Svar”, der kan downloades både i App Store og i Google Play. Reglerne for quizzen og tips til at arbejde med quizzen i skoletiden kan læses på http://www.smartparatsvar.dk/lrervejledning/.
Kontakt: Bodil Malthe, bibbm@herning.dk, 30440205.
Overbygning
7.-9. klasse Comics Plus – shared reading & skab selv et tegneserie univers
Shared reading er en anderledes læsegruppeform med fokus på højtlæsning og umiddelbar oplevelse af og samtale om værket og dets illustrationer.
Klassetrin: 7.- 9. klasse
Fag: Engelsk – med mulighed for tværfagligt samarbejde med billedkunst.
Formål: At give mulighed for differentieret undervisning med shared reading elementet. Blive inspireret af tegneserieuniverset samt den frie fortolkning af materialet og dermed være i stand til at skabe sit eget univers, som bliver formildlet enten elektronisk eller på papir.
Indhold: Shared reading er en anderledes læsegruppeform med fokus på højtlæsning og umiddelbar oplevelse af og samtale om værket og dets illustrationer. Hver gruppe har ca. otte elever og en læsegruppeleder (formidleren), der i samarbejde med læreren udvælger tegneserie på forhånd, læser højt og løbende under højtlæsningen gør ophold og guider eleverne i en samtale om det læste på engelsk.
Hvis vi har 120 min.: Kan man lave fernisering fysisk eller elektronisk, hvor eleverne i grupper præsenterer deres værker på engelsk. Dette kan foregå for hele klassen eller i de tre opdelte hold.
Fokus fra fællesmål: At få trænet mundtlig engelsk og bygge bro mellem det fortolkede og skabende univers.
Dato/periode: September 2017 – juni 2018.
Sted: På skolen eller på biblioteket.
Varighed: 90 min. eller 120 min. ved tværfagligt samarbejde.
Forberedelse: Læreren skal lave niveau/holdopdeling. Eleverne skal være oprettet som brugere, derfor skal I på forhånd udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget. Der skal være installeret tegneserieprogram, hvis man ønsker at bruge iPads (eller papir og farver), der skal være booket tre lokaler.
Formidlerne skal have haft en dialog med læreren om niveauet og evt. genre, hvis den skal passe sammen med et eksisterende forløb.
Kontakt: Christina Wilther Kaagaard,bibcwk@herning.dk, 51305771
9. klasse 15 år – og styr på den digitale postkasse?
Mange 15-årige mangler forståelse for, hvorfor de skal forholde sig til den digitale postkasse. Vi giver en kort introduktion til Digital Post.
Klassetrin: 9. klasse
Fag: Tværgående tema, samfundsfag.
Formål: At højne elevernes digitale kompetencer i forhold til at være digital borger i samfundet. At give dem kendskab til og forståelse for brugen af den digitale postkasse.
Indhold: Mange 15-årige mangler forståelse for, hvorfor de skal forholde sig til den digitale postkasse. Vi giver en kort introduktion til Digital Post med begrundelser for og eksempler på, hvorfor det er vigtigt at have styr på den digitale postkasse – også som 15-årig.
Desuden mulighed for at få en generel introduktion til bibliotekets tilbud inklusiv rundvisning på biblioteket.
Fokus fra fællesmål: IT og medier : Samfundets medialisering og digitalisering: ”(…)Staten og kommunerne stiller krav til borgerne om at kunne fungere i en digital offentlighed. En række offentlige service-ydelser, der omhandler fx skat, boligforhold og betalinger, udvikles primært til digital betjening(…)” (…)væsentlige forudsætninger for, at man som borger kan tage aktivt del i et medialiseret og digitaliseret samfund.”
Dato/periode: Oktober-november 2017 og februar-marts 2018.
Sted: Biblioteket i Herning.
Varighed: 45 min. hvis der udelukkende skal være fokus på Digital Post eller 90 min. hvis der tilvælges generel biblioteksintroduktion/rundvisning.
Forberedelse: Hvis der ønskes biblioteksintroduktion, kan de unge medbringe sundhedskort, da vi så kan oprette dem som lånere.
Kontakt: Tina Daugaard, bibtid@herning.dk, 51702933
7.-9. klasse Kom godt i gang med din opgave med SøgSmart
SøgSmart er et digitalt værktøj til brug i folkeskolen, hvor eleverne lærer at søge efter information og være kildekritiske.
Klassetrin: 7.- 9. klasse
Fag: Dansk, historie, understøttende undervisning.
Formål: At lære eleverne at søge og relevansvurdere information til opgaver og at forholde sig kildekritisk til det fundne. Dette gøres ved hjælp af det digitale værktøjet SøgSmart.
Indhold: SøgSmart er et digitalt værktøj til brug i folkeskolen, hvor eleverne lærer at søge efter information og være kildekritiske. Eleverne får lov til at arbejde med værktøjet ud fra de emner, klassen skal lave projekter i. Efterfølgende kan I selv på skolen fortsætte med at bruge værktøjet i andre sammenhænge.
Fokus fra fællesmål:Eleven kan navigere ud fra søgespørgsmål på alderssvarende hjemmesider og på biblioteket.
Eleven kan vurdere relevans af søgeresultater på søgeresultatsider.
Eleven kan gennemføre billed- og fuldtekstsøgning.
Eleven har viden om kildekritiske begreber.
Dato/periode: Januar – juni 2018.
Sted: Biblioteket i Herning.
Varighed: Kl. 9.00 - 11.30. Beregn ekstra tid, hvis eleverne skal oprettes som brugere, låne materialer med hjem eller spise frokost.
Forberedelse: Skolen skal på forhånd have godkendt dataaftalen med SøgSmart. Vi har desuden brug for oplysninger om projektemner m.v. Hvis I ønsker, at eleverne skal oprettes som brugere, skal I på forhånd udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget.
Vi kontakter jer inden forløbet for at aftale nærmere.
Kontakt: Bodil Malthe, bibbm@herning.dk, 30440205.
7.-9. klasse Digital dannelse: Takt og tone på nettet
Hvordan holder man en ordentlig tone på mobil og sociale medier, så man ikke krænker andre og heller ikke skader sig selv?
Klassetrin: 7.- 9. klasse
Fag: Dansk, det tværgående tema IT og medier.
Formål: At bidrage til, at eleverne får en dybere selvindsigt og en klar holdning til den måde, hvorpå de kommunikerer på digitale platforme og sociale medier, så de forstår dynamikkerne bedre og bliver klar over konsekvenserne af egne og andres ytringer og handlinger.
Indhold: Hvordan holder man en ordentlig tone på mobil og sociale medier, så man ikke krænker andre og heller ikke skader sig selv? Hvad er forskellen på at kommunikere i det virkelige liv og online. Hvad skal man tænke på, når man deler billeder? Hvad gør man, hvis skaden er sket, og man vil fjerne indhold på nettet?
Ved hjælp af oplæg, øvelser og cases og berører vi ovenstående temaer og bidrager til at udvikle den almene digitale dannelse hos eleverne.
Fokus fra fællesmål: Eleven kan diskuterer betydningen af digitale kommunikationsteknologier for eget liv og fællesskab.
Dato/periode: September – december 2017.
Sted: På skolen eller på biblioteket.
Varighed: 90 min.
Kontakt: Elisabeth Sode Kaper Buch, bibebu@herning.dk, 30441054
7.-9. klasse Demokratisk dannelse
Kort introduktion af kommunikations- og nyhedsbilledet, som det former dig anno 2017.
Klassetrin: 7.- 9. klasse
Fag: Samfundsfag, dansk.
Formål: At få eleverne til at reflektere over og tage stilling til begreber som fakta, nyheder, information og retorik i en digital kontekst anno 2017. Hvor får vi nyheder og information fra? Hvem er afsenderne og hvad ligger der bag? Hvilke kanaler bruger vi og hvorfor? Hvad betyder det for kvaliteten og validiteten – og hvad betyder det i sidste ende for den enkeltes opfattelse og forståelse af verden omkring os og for vores demokrati? At give kendskab til og forståelse for brugen af den digitale postkasse.
Indhold: Kort introduktion af kommunikations- og nyhedsbilledet, som det former dig anno 2017. Med udgangspunkt i konkrete og relevante eksempler dykker vi derefter ned en række cases, dilemmaer og problematikker. Forløbet underbygges desuden af quizzer, øvelser, gruppearbejde og præsentationer.
Fokus fra fællesmål: Eleven kan diskutere aktørers brug af medier til at påvirke den politiske dagsorden og beslutninger – og eleven kan samtidig bruge sin viden om mediers betydning for politik.
Dato/periode: September 2017 – juni 2018.
Sted: På skolen eller på biblioteket..
Varighed: 90 min.
Kontakt: Søren Johansen, bibsjo@herning.dk, 25612273
7.-9. klasse Booktalk
Der præsenteres nye, gode, spændende bøger og klassikere.
Klassetrin: 7.- 9. klasse
Fag: Dansk. 
Formål: At give eleverne inspiration og lyst til at læse flere af de gode bøger, man kan låne på biblioteket i fysisk eller digital form.
Indhold: Der præsenteres nye, gode, spændende bøger og klassikere. Derudover demonstreres digitale tilbud som eReolen Go, SMSpress og biblo.dk.
Fokus fra fællesmål: At give eleverne lyst til læsning, så de gennem øvelse får trænet deres læsehastighed og sikkerhed. At give eleverne gode oplevelser med litteratur via inspiration til læsning.
Dato/periode: September 2017 – juni 2018.
Sted: På skolen eller på biblioteket.
Varighed: 60 min.
Forberedelse: For at få det fulde udbytte bør eleverne være oprettede som brugere. I skal udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget.
Husk at få tilladelse fra forældrene.
Hvis Booktalken foregår på skolen, skal der være adgang til internet, og indhold fra computer skal kunne vises på tavle/storskæm..
Kontakt: Bodil Malthe, bibbm@herning.dk, 30440205
7.-9. klasse Biblioteksintroduktion i forbindelse med opgaveskrivning
Især fokus på søgning i bibliotekets database samt relevante databaser.
Klassetrin: 7.- 9. klasse
Fag: Alle fag
Formål: At gøre eleverne i stand til at søge relevant information i forbindelse med opgaveskrivning.
Indhold: Især fokus på søgning i bibliotekets database samt relevante databaser ex. Faktalink, Forfatterweb, kombineret med rundvisning på biblioteket.
Fokus fra fællesmål: Projektopgaven. Søg og du skal finde.
Dato/periode: September 2017 – juni 2018.
Sted: Biblioteket i Herning.
Varighed: Ca. 90 min.
Forberedelse: Hvis I ønsker, at eleverne skal oprettes som brugere, skal I på forhånd udfylde en blanket med oplysninger om eleverne. Blanketten returneres til biblioteket senest 1 uge før besøget.
Kontakt: Niels Larsen, bibnel@herning.dk, 51702935
7.-9. klasse Danmarkskanon – danske værdier for dig og mig
Forskellige quizzer, øvelser, filmproduktion og præsentation.
Klassetrin: 7.- 9. klasse
Fag: Samfundsfag, dansk
Formål: At få eleverne til at reflektere og tage stilling til danske værdier.
Indhold: Forskellige quizzer, øvelser, filmproduktion og præsentation for resten af klassen.
Fokus fra fællesmål: Eleverne kan diskutere kulturs betydning for individer og grupper. Understøtte elevernes evne til at deltage aktivt åbent og analytisk i en dialog.
Dato/periode: September 2017 - juni 2018.
Sted: Biblioteket i Herning.
Varighed: 6 gange 45 min.
Forberedelse: Klassen skal opdeles i par hjemmefra. Hvert par skal have udprintet undervisningsmaterialet fra hjemmesiden www.danmarkskanon.dk.
Kontakt: Christina Wilther Kaagaard, bibcwk@herning.dk, 51305771
8.-9. klasse Skriv en SMS-novelle
Biblioteket giver en introduktion til sms-noveller og til programmet Moby, hvori eleverne skal skrive en tekst.
Klassetrin: 8.- 9. klasse
Fag: Dansk, Teknologi.
Formål: Introducere eleverne til andre litteraturformer, her specifikt sms-noveller, via tjenesten SMSpress og Moby. Eleverne skal selv prøve at skrive en sms-novelle.
Indhold: Biblioteket giver en introduktion til sms-noveller og til programmet Moby, hvori eleverne skal skrive en tekst. Derefter skal eleverne selv prøve at skrive en sms-novelle. I en sms-novelle skal eleven forholde sig både til indhold, og til hvornår indhold skal sendes for at give den bedste læseoplevelse for modtageren.
Fokus fra fællesmål: Planlægning – eleven kan tilrettelægge proces fra ide til færdigt produkt
Fremstilling – eleverne kan fremstille sammenhængende tekster i forskellige genrer og stilarter
Dato/periode: Oktober-november 2017. Tilmelding først-til-mølle og senest den 15. september 2017
Sted: På skolen eller på biblioteket.
Varighed: 90 min.
Forberedelse: Der skal sendes en liste med elevernes navne og mobilnumre, så de kan blive oprettet i Mo-by. Eleverne skal have kendskab til novellegenren.
Kontakt: Lone Juul Pedersen, bibljp@herning.dk, 51703001.
Forældreråd
0.-3. klasse Intro til børn og læsning for forældre til børn i 0.- 3. klasse
Introduktionen består af en gennemgang af forskellige børnematerialer og litteraturgenrer, inspiration til læsning med og for barnet.
Fag: Uden for skoletiden. Foreslås som klassearrangement, der kan arrangeres af et forældreråd
Formål: Give en introduktion til børns læsevaner og læsemønstre, sætte fokus på forskellige genrer i litteratur til yngre børn og en introduktion til, hvordan man læser, både for – og sammen med børn.
Indhold: Introduktionen består af en gennemgang af forskellige børnematerialer og litteraturgenrer, inspiration til læsning med og for barnet og en rundvisning i bibliotekets børneområde – det sidste naturligvis kun, hvis arrangementet afholdes på biblioteket. Vi kommer også gerne ud på skolen/i institutionen.
Fokus fra fællesmål: At eleverne lærer biblioteket at kende som lokal kulturinstitution.
Dato/periode: September 2017 – juni 2018.
Sted: På skolen eller på biblioteket.
Varighed: Ca. 90 min.
Kontakt: Bodil Malthe, bibbm@herning.dk, 30440205
4.-6. klasse Digital Dannelse for forældre til børn i 4.- 6. klasse
Gennem dilemmaspil, oplæg, små videoer og diskussioner at komme frem til forældres stillingtagen til etiske problemstillinger og forældrenes rolle over for vores børn.
Formål: At bevidstgøre om konsekvenser og muligheder, når vores børn færdes på nettet, samt at få viden om børns adfærd på nettet.
Indhold: Gennem dilemmaspil, oplæg, små videoer og diskussioner at komme frem til forældres stillingtagen til etiske problemstillinger og forældrenes rolle over for vores børn. Konkrete tips til, hvordan man undgår uheldige situationer. Og hvad man gør, hvis det går galt?
Dato/periode: fra 1. oktober 2017 – efter aftale med forældrerepræsentant/lærer
Sted: Biblioteket i Herning.
Varighed: 2 timer.
Kontakt: Grete Halling, bibgh@herning.dk, 51702965

Notifikation fra biblioteksværten

Du kan abonnere på biblioteket!

Så sender vi dig inspiration til din næste læseoplevelse direkte på din mail. Det er selvfølgelig gratis, uforpligtende og du kan til enhver tid afmelde dig tilbuddet.

Luk Læs mere

Hvis du vil se, hvad du har lånt, reservere bøger eller redigere din brugerprofil, skal du være logget ind.
Hvis du ikke er oprettet som bruger, kan du oprette dig her, eller du kan blive oprettet på biblioteket.

Søgefelt