Glæden ved at gå

Tag vandrestøvlerne på – og gå for din egen og klimaets skyld

Har du prøvet at vandre, sådan i flere dage?
Hvis ikke, er det måske denne sommer du skal prøve det af, for det er en fantastisk måde til at sætte tempoet ned, slippe stress og jag og komme i kontakt med dine omgivelser - og naturen.
Samtidig har dét at gå og vandre en masse fysiske og psykiske fordele, og så er det én af de mest klima- og miljøvenlige ferieaktiviteter, du kan begive dig ud i - alene eller sammen med andre. 

I denne version af GRØN HverDag får du masser af inspiration, links og tips til bøger om at gå eller vandre.

God (gå)tur og god sommer!

Hvorfor er det så godt at gå og vandre?

En vandreferie er 100% simple living, da det eneste man skal er at vandre, spise og sove. Dette står i skarp kontrast til vores travle hverdag, der som regel er fyldt med travlhed, pligter og alverdens gøremål. Når man vandrer, er der fokus på at være frem for på at gøre - og dette enkle fokus er afstressende og sundt for sjælen. 

Fysisk stimulerer dét at gå og vandre også kroppen. Dit kredsløb og dine muskler stimuleres, så både kolesteroltal og blodtryk falder, de lidt ujævne overflader engagerer dine såkaldte kernemuskler, mens du træner balancen og styrker dine knogler. Vandring forbedrer din søvnkvalitet og så brænder du kalorier af og kommer generelt i bedre form. Alle ting, der gavner din fysiske sundhed.

Når du vandrer kan du sanse dine omgivelser, luften og vejret. Du kan stoppe om og nyde udsigten eller de dyr og planter du møder. Det kan være med til at give fordybelse og ro at vandre alene og det kan give fællesskab og en ny måde at være sammen på at vandre flere sammen. 

Kort eller langt, med eller uden oppakning? Tips til planlægning 

Der er mange måder at vandre på. Du behøver ikke være bjergbestiger eller at bære 30 kg oppakning. 
Find ud af hvad der passer bedst til dig og din familie og planlæg din tur, så du får du får det bedste ud af turen.

Mennesker vandrer i meget forskelligt tempo. Nogle går gerne mere end 20 kilometer på en dag, mens andre foretrækker at gå 12 kilometer. Det afhænger både af din fysik og dit ambitionsniveau. En tommelfingerregel er dog, at øvede vandrer kan gå 20+ km om dagen og nybegyndere nok ikke går mere end 12-15 km om dagen.  
Børn i 8-10-årsalderen kan sagtens gå omkring de 10 kilometer om dagen. Sørg for, at de har så lidt som muligt på ryggen maks. 1-2 kg. Hold masser af pauser med gode snacks. 

Har du ikke fysik til at bære en stor oppakning findes der f.eks. guidede vandreferier i Danmark, der inkluderer bagagetransport og indkvartering. Du kan også blot vandre ud om morgenen og komme hjem om aftenen og overnatte samme sted – og på den måde spare den tunge oppakning.

Ha’ udstyret i orden

Vælg det rette fodtøj

Et par gode vandrestøvler eller vandresko er afgørende. 
Mangler du vejledning, kan du læse mere her: Vælg det rigtige fodtøj til vandring

Brug en god rygsæk

En god ergonomisk rygsæk er vigtig for bærekomforten. 
Lær at indstille og pakke din rygsæk korrekt, så du får størst muligt udbytte af dens funktioner. 

Overvej vandrestave

Er du afsted på lange vandreruter med oppakning, så kan du overveje vandrestave. De giver en hel del støtte og "fjerner" faktisk nogle af de kilo, du har på ryggen. Det er guld værd, når du skal gå flere dage i træk.

Pak med omtanke

Tag ikke mere tøj med end nødvendigt. 
Det er en god ide at have mulighed for flere lag tøj i stedet for en tyk og en tynd trøje og regntøj er selvfølgelig et must i Danmark.

Husk drikkedunk

Det er vigtigt med rigeligt vand undervejs, særligt hvis det er varmt.

Hvor skal vi gå hen?

Der er masser af fine vandreruter i Danmark og Europa.

I Danmark kan du f.eks. vandre ad den historiske rute Hærvejen på Jyllands højderyg, eller følge i de gamle grænsegendarmers fodspor Gendarmstien, mens Øhavsstien bugter sig rundt i Det Sydfynske Øhav og Sjællandsleden fører dig Sjælland rundt med havudsigt det meste af veje

Mangler du inspiration til vandreture, kan du herunder finde et udvalg af bibliotekets mange bøger om at gå og vandre, ruter og destinationer og gode hjemmesider, der kan inspirere dig.

Links til vandreruter

Overnatning

Udover indkvartering under tag, på hoteller eller vandrehjem, er der mange muligheder for overnatning i det fri i fx shelters eller telt.
Du kan finde gode links herunder.