Vild mad – få naturen ind i køkkenet

Naturen er fantastisk og lige nu er det nok den grønneste årstid vi har. Grønt er godt for sjælen og for øjet siger man, men det er også godt for ganen og der er masser af råvarer du kan samle og få naturen og nye kulinariske oplevelser ind i dit køkken.

Nogle råvarer kan du plukke året rundt, men hovedreglen er, at du kan plukke forskellige planter i hver sæson.
I foråret finder du mange spæde urter, tang og enkelte svampe.
Om sommeren kan du stadig plukke urter, spiselige blomster, bær og nogle få slags svampe.
Efteråret byder på frugt, bær, nødder, svampe og urter.  

I denne version af GRØN HverDag får du bl.a. gode samleråd og en opskrift med en af de skønneste planter vi har; brændenælden.

6 gode samle-råd

  • Tag din app eller en urtebog med på turen, så du er sikker på at du samler spiselige råvarer
  • Start med urter og bær du kender eller er sikker på at du kan genkende
  • Husk plastikposer til urterne, så de bedre kan holde sig til du kommer hjem (Brug f.eks. genbrugsposer fra æbler og grøntsager du kar købt i supermarkedet)
  • Lad være at høste urter langs vejkanter hvor der er meget trafik, så du undgår smog fra udstødning mm fra bilerne
  • Høst ikke urter op af marker, hvor der lige er sprøjtet med sprøjtegift. Sank heller på områder lidt væk fra de dyrkede arealer
  • Vis hensyn til naturen: pluk ikke alle planter af en art, tag hensyn til dyrenes yngletid
  • Efterlad ikke noget i naturen der ikke kan naturligt nedbryde

Vild mad

Projektet, appen og hjemmesiden VILD MAD er et værktøj, der hjælper dig med at gå på opdagelse i den danske vilde og spiselige natur.

Udforsk de mangfoldige landskaber, find de lækre råvarer og brug de unikke opskrifter i køkkenet.

Grønne links: vildmad.dk

I VILD MAD app’en kan du søge på spiselige planter/bær/frugter mv, læse om egenskaber, hvordan du kan tilberede dem og om den fx har en meget lignende giftig søster-variant. 
Du kan også se årstidens spiselige planter med billeder, så du let kan genkende dem når du er ude.

Grønne links: Kalender over årstidens råvarer i naturen

Brændenælder er værd at gå efter

Brændenælden smager fantastisk og er noget af det første du kan finde om foråret. Brændenælden er rig på A-vitamin, C-vitamin, jern, kalium, mangan, kalcium og har desuden et højt indhold af protein. 

Lav din egen lækre brændenælde-pesto

Du skal bruge

  • ½ fed hvidløg
  • et par håndfulde brændenælder (brug de friske skud)
  • 1 spsk. parmesan-ost (eller anden fast ost)
  • citronsaft efter behag
  • olivenolie efter behag og ønsket konsistens
  • 3-4 valnødder eller 1 spsk. ristede pinjekerner
  • Salt og peber

Sådan gør du:

  1. Skyl de friske brændenælder og hæld kogende vand over.
  2. Lad det trække i 5 min.
  3. Hæld vandet fra og blend brændenælderne med ost, nødder, citronsaft, olie.
  4. Smag til med salt og peber.
  5. Blend med stavblend til konsistensen er god.

Grønne links: Mere information om brændenælden