Madbøger til mere end maven

Kulturformidler og kogebogsentusiast Liselotte anbefaler læsning til dig, der er sulten efter den gode madhistorie.

Uden mad og drikke, duer helten ikke. Den frase kender de fleste danskere. Men har du tænk over, hvor meget mad egentlig betyder for os som folk og individer? For de fleste af os er mad nemlig meget mere end blot føde. Maden er en del af vores historie og identitet.
Kig med her, hvor du kan finde spændende titler, der lærer dig lidt om vores forhold til mad.

Du er, hvad du viser, at du spiser

Der går nemt politik i mad – og måske også mad i politik. På valgtourné i 2007 stoppede daværende statsminister Anders Fogh op ved en McDonald i Næstved for at spise en burger i fuldt skue foran en flok frådende journalister. 
Når en offentlig person spiser en McFeast, eller fortæller at deres livret er rullepølse eller risengrød, så sender de et signal om deres værdier og det fællesskab, de gerne vil være en del af. Fuldstændig ligesom vi gør, når vi lægger et madbillede på sociale medier eller (ud)stiller kogebøger i bogreolen.
Hvordan det gik med Fogh og hans burger, og hvordan mad bliver brugt til at skabe en historie om, hvem vi er, kan du læse meget mere om i bogen Mad & Identitet. 
Hvor forskellige vi end er i vores madpræferencer, så udgør maden en fælles historie, som vi bevidste eller ubevidste bygger videre på. Det kan du læse meget mere om i titlerne på listen herunder.

Maden er noget, vi vokser af

Hvad du selv foretrækker at sætte tænderne i, er afgjort af et væld af forhold. Ofte er vores smag nemlig et udpluk af alder, prioritering samt familie og venners madtraditioner og meget mere. 
Vores smag udvikler sig hele livet. Med åbenhed kan du også udvide din smag, ganske ligesom du lærer en ny ven eller bog at kende. Streamingtjenesten Filmstriben bugner med spændende film om mad, familier og kokke. Det er bare at gå i gang.

Se med i filmen Mesterkokken, hvor den unge Nigel (der senere blev madskribenten Nigel Slater) forsøger at vinde sin fars gunst fra stedmoren ved at være den bedste i køkkenet. Du kan også følge bageren Sentaro, der på konkursranden ansætter en ældre kvinde, som lærer ham hemmeligheden bag de lækreste kager – og måske også noget om livet. Eller hvad med et kig ind i køkkenet ved restauranten El Bulli, hvor Michelinmagien konstant når nye højder? 

Den gode historie om mad

Vores madkultur trækker spor ind i bøgernes verden, og viser at litteraturen afspejler det nære og det fjerne. Den er med til at understøtte tidsbilleder eksempelvis i Helle Helles bøger. Da hun bliver spurgt i podcasten Skønlitteratur på P1 om madens rolle i sit forfatterskab, svarer Helle Helle at maden fylder i litteraturen, netop fordi den fylder i vores liv.

Hos forfattere som Jan Sonnergaard og Martin Kongstad kommer du med på restaurant og rundt i verden med sanselige mad-mænd. Det er både inspirerende og lige til at blive sulten af.

Er du mere til de klassiske retter, må du endelig ikke snyde dig selv for det ultimative måltid, der overgår den norske landsbyfolk, da kokkepigen Babette kommer til byen. 

Det er slet ikke så sjældent, at mad er en del af de bøger vi læser, og har du lyst til at snuppe en bid af en god fortælling om mad og mennesker, så find din næste læseoplevelse her.