11 fantastiske bøger

Til 9-13 årige

1.    Prinsen af Line Kyed Knudsen (Serie: Pigerne fra Nordsletten)
Sita, Anne og Maren er tre piger, der bor på samme modbydelige børnehjem som bestyres af den onde, egoistiske forstanderinde frk. Høeg. Alle tre piger drømmer om at finde deres rigtige familier, og da det en dag lykkes dem at flygte fra børnehjemmet kan de endelig begynde at leve deres drøm ud. Men det er ikke så let som de havde troet, og de kommer ud for både sygdom og griske gamle mænd, der vil sælge dem som slaver. Pigerne fra Nordsletten er et velfortalt eventyr med gode hovedpersoner, spænding og mysterier.


2.    Det Smaragdgrønne Atlas af John Stephens (Serie: Bøger fra Begyndelsen)
De tre søskende Kate, Michael og Emma flytter ind på den mystiske dr. Pyms børnehjem, da de en aften føres væk fra deres forældre. Her begynder en rejse, der fører dem langt ind i en fremmedartet, faretruende verden. For at overleve er de tvunget til at finde ud af, hvorfor de bliver jagtet af de skræmmende morum cadi-krigere. Og hvad er det for en profeti, den magtbegærlige grevinde taler om? Minder om storslåede eventyr som Narnia og Harry Potter.


3.    Coraline af Neil Gaiman
Coraline flytter med sine forældre ind i et gammelt hus, hvor de bor i den midterste etage. Over dem bor en sær gammel mand, som altid taler om sit musecirkus ingen har set, og nedenunder dem bor frøknerne Spink og Forcible. Coraline keder sig og en dag, opdager hun en  tilmuret dør som tilsyneladende ikke fører nogen steder hen. Men da hun næste gang åbner den fører den til en spejlvendt verden. Her bor hendes anden mor med hendes anden far som begge har meget bedre tid til hende end hendes rigtige forældre har og de er meget ivrige efter at Coraline skal blive. Hendes spejlvendte mor serverer hendes yndlingsretter og lover at lege med hende og aldrig overse hende, hvis bare hun bliver. Og eneste betingelse er, at hun skal udskifte sine øjne med knapper – ligesom alle andre i den spejlvendte verden har.


4.    Sølvhesten af Lene Kaaberbøl (Serie: Katriona)
Landet Breda har rejst sig fra asken efter mørke tider, hvor mændene vendte naturen mod mennesket. I romanen er det længe siden, og balancen er genoprettet. Kvinderne er nu det styrende køn og mænd må ikke eje ejendom. 12-årige Katriona bor på Ranunkelkroen i Tre Dale. Kroen styres af Katrionas mor, den karismatiske Teresa, som bor sammen med lejesoldaten Cornelius. Cornelius og Katrionas forhold er mildt sagt problematisk og Katriona ender med at blive sendt væk fra familien til en lærlingeplads. Men heller ikke her passer Katriona ind og hun kan ikke få sølvhesten Frost som hun mødte på kroen før hun rejste ud af tankerne. Sølvhesten hører til Bredinarikorpset, som blandet andet er ambassadører og kurerer for Bredas øverste myndighed, og rides af den kvindelig bredinari Dorissa. Da Katriona stikker af fra Farvergården starter et spændende og farligt eventyr for hende – som involverer de vilde Sølvheste mere end hun havde troet.


5.    Isdragen af George R. Martin
En utrolig smuk og poetisk historie om en pige i et unavngivet land, hvor der mod nord hersker krig og ufred. Her bor 6-årige Adara sammen med sin far, bror og søster på en lille gård i udkanten af landsbyen. Adaras mor døde under fødslen, og man siger Adara er et ualmindeligt barn født af vinterens kulde. Hun er indesluttet og viser eller gengælder sjældent følelser af nogen art til stor sorg for hendes far. Hvert år længes Adara efter vinterens komme. Hun trives bedst i kulden og føler sig allermest lykkelig omgivet af sne og is. Hver vinter ser hun den sjældne og smukke isdrage flyve over landsbyen. Der er et usynligt bånd imellem pigen og dragen som ingen kender til, og da hun er fem år gammel, kan hun kalde sig dragerytter. Men i hendes syvende vinter står krigen for døren, og Adara står overfor det svære valg mellem isdragen og sin familie.


6.    Hugos heltefærd af Allan Frewin Jones (Serie: Himmeløerne)
Himmeløerne er et ørige, der svæver i luften. Pindsvinet Hugo Egemod har levet hele sit stille, lykkelige liv på en af øerne. Men hans tilværelse – hvor dagens højdepunkt hidtil har været en skål kålsuppe – ændres brat, da vindstrygerpigen Esmeralda Letpåtå kaster sig over ham og overtaler ham til at tage med hende ud i verden for at finde De Seks Kroner fra Magtens Grævlinger. Legenden siger, at kronerne kan forene Himmeløerne, så fjenden ikke overtager magten i riget. Problemet er bare, at den grusomme piratorne, kaptajn Krumtand, og Esmeraldas griske tante, vindstrygerdronningen Mille, er lige i hælene på dem.


7.    Jake Atlas og smaragd-slangens grav af Rob Lloyd Jones (Serie: Jake Atlas)
I en hæsblæsende skattejagt rundt i egyptiske gravkamre forsøger Jake og hans søster Pandora at finde Osiris-mumien, før medlemmerne af den hemmelige kult, som har kidnappet deres forældre. 


8.    Det Gyldne Kompas af Philip Pullman (Serie: Det Gyldne Kompas)
Lyra er en pige med sølv tunge og et kvikt sind. Hun bor på Jordan Kollegiet, hvor hun har undervisning og bliver forsøgt opdraget til at være en rigtig dame. Men Lyra vil hellere lege med køkkendrengen oppe på kollegiets tage end at sidde pænt med hænderne foldet i skødet. Da den smukke og spændende Mrs. Coulter en dag besøger kollegiet, tilbyder hun Lyra, at hun må komme med hende hjem og bo blive oplært af hende. Inden afrejsen modtager Lyra et gammelt kompas, som hun får at vide er fra hendes far, og som hun for alt i verden må holde skjult. Lyra tager med Mrs. Coulter, men begynder hurtigt at få mistanke om at den smukke og nu også skræmmende kvinde ikke har rent mel i posen og en aften flygter hun derfra, og kastes ud i en lang rejse efter ikke bare sandheden, men også retfærdigheden.


9.    Dragesygen af Ida-Marie Rendtorff (Serie: Dalia Dragehvisker)
Dalia stammer fra den ældgamle dragehviskerslægt. Hun bor i dragehvisker-samfundet styret af kvinder, som kan kommunikere med dragerne, og som bl.a. bruger dragerne til forsvar mod den onde fyrst Mautu, som bekriger dem. Dalia er klar til prøven, som skal gøre hende til dragekriger, men på dagen for den store prøve, opdager hun at hendes drage, Flamar, er ramt af den mystiske dragesyge. Derfor består hun ikke prøven og må skilles fra sin bedste veninde, Lutia, som har bestået prøven. Dalia finder ud af, at de syge drager bliver forgiftet, men ingen vil tro på hende. Ikke engang Lutia. Derfor er det kun Dalia, der kan redde dragerne - hvis hun altså kan finde og overvinde den ukendte fjende.

10.    Amuletten fra Samarkand af Jonathan Stroud (Serie: Bartimæus)
Velkommen til den første fantastiske, magiske, lårklaskende og neglebidende fortælling om den dødsensfarlige (og selvoptagne) dæmon, Bartimæus, og hans unge herre og mester, Nathan. Da den 5.000 år gamle djinn Bartimæus bliver tilkaldt af en splejset, ung troldmandslærling ved navn Nathan, regner han ikke med at skulle foretage sig noget mere anstrengende end lidt hokuspokus og svæven omkring - og måske få sig en lærlingeformet snack. Nathan er dog fuldt ud klar over Bartimæus´ evner og appetit, og han har noget langt farligere i tankerne: hævn over en ældre troldmand! Meget mod sin vilje bliver Bartimæus sendt af sted for at stjæle amuletten fra Samarkand fra Simon Lovelace, en hensynsløs og magtfuld overtroldmand. Men før de får set sig om, er både djinni og lærling fanget i en livsfarlig malstrøm af magiske intriger, mord og oprør. 

11.    Ottoline og den gule kat af Chris Riddell (Serie: Ottoline)
Ottoline Bruun er en pudsig lille pige, hvis yndlingsbeskæftigelse er at løse indviklede problemer og udtænke snedige planer. Hun bor på 24. etage i Peberbøssehuset (egentlig hedder det P.W. Huffeldinck-tårnet, men det ligner altså en peberbøsse) sammen med hr. Markvard som mest ligner en klump hår med arme og ben med et par store øjne, der kigger betuttet ud på verden. Ottolines forældre er på ferie, men sender forbløffende postkort, så der er masser af muligheder for at opleve eventyr. Det eventyr, vi bliver udsat for her (og det er noget af et eventyr) handler naturligvis om en gul kat. Og om rige kvinder og forsvundne skødehunde. Og om bjørne, forklædninger og Biedermeyer-møbler.