Årets bedste udgivelser 2020

Af ani
09.12.20

Litteratursiden gør status over udgivelser fra 2020.

Årets bedste danske bøger 2020

Årets bedste romaner stiller store spørgsmål - om at være menneske i en dilemmafyldt opvækst, om at tage ansvar under katastrofer og samfundskriser og om modet til at finde accept i livet, kærligheden og kunsten.

Kast dig ud i gribende læsning. Der er masser at fordybe sig i og blive forført af. Glæd dig til læsningen af de bedste af de bedste.

Årets bedste lyrik 2020

Digte beskæftiger sig ofte med følelser og stemninger. Digte kan, i den komprimerede form de har, åbne for store billeder og tanker, vi kender fra os selv.

Den bedste danske lyrik fra 2020 tager livtag med store samfundsetiske problemer og smertelige temaer om tab, kønsdysfori og kropsligt forfald. Aktuelle temaer som natur og klima og pandemisk viruskrise er for alvor kommet på dagsordenen, og et par fantastiske debuter stiller skarpt på svære emner om krop, køn og adoption og følelsen af ikke at høre til.

Der er dybde og kraft at hente og en del poetisk tristesse at bevæge sig ind i. Samlingerne gløder af smuk og sansefuld poesi blandet med sproglige skævheder og kontraster.

Årets bedste danske faglitteratur 2020

Redaktionen har udvalgt det bedste faglitteratur, som spænder vidt og rummer mange fantastiske emner at fordybe sig i.

Her serveres indblik i store menneskelige spørgsmål, som udvider horisonter for, hvad vi tænker om livet, kærligheden, og menneskelige kvaler. Det gribes dybt i blandt andre den forskningsbaseret og menneskelige indsigtsfulde Størst af alt om kærlighedens natur, ligesom i den en sandhedsøgende og gribende erindringsbog om livstruende depression Gennem glasvæggen.

Fra det nære breder emnerne sig til storpolitik, kulturkritik og pandemihistorie og en historisk beretning om tyske flygtninge i Danmark 1945 – 1949.

Årets bedste oversatte bøger 2020

Litteratursidens redaktion har samlet vores bud på de bedste udenlandske bøger fra året, der rinder ud.

Vilde, rå og rystende beretninger omkranses af smuk poesi og skarpe portrætter. De foruroligende hændelser og fordækte fejltrin står i kø i det barske og intense indhold. Ubehaget fylder mere end det komfortable. Til gengæld er der stor nydelse at finde, når man som læser flyder med i sproglig og stilistisk formidable bøger.

Årets bedste børne- og ungdomsromaner 2020

Årets bedste børne- og ungdomsromaner udvalgt af Litteratursidens anmeldere og redaktion.

Mange af årets udgivelser handler om relationer og identitet i familien, skolen, på nettet og med venner og kærester. Desuden er klima og køn på dagsordenen.

Årets bedste billedbøger 2020

Årets bedste billedbøger udvalgt af litteratursidens anmeldere og redaktion.

Plads til forskellighed er en trend i årets billedbøger. Emner som køn, seksualitet, hudfarve og kroppe er populære. Der er få tabuer, og tunge temaer som ensomhed, sygdom, sorg  og død behandles i børnehøjde. Heldigvis er der også plads til humor, sjov og glæde i billedbøgerne.