Bedste børnebøger fra 2015/2016

Ikke helt nye - men stadig rigtig gode.

Udvalgte tendenser i børnelitteraturen

Først lidt kort om nogle af de tendense vi så i børnebøgerne i 2016: 

 

Vi anbefaler til de mindre børn

Lilja Scherfig - Farfar
Storms far kan ikke lide farfar, men lader ham bo i hønsehuset, fordi der ikke er plads på plejehjemmet. Farfar lugter og taler mærkeligt, og har hele livet bedre kunnet lide modelflyvere end sin søn, som han slog og skældte ud.
Fra 5 år.

Jesper Wung-Sung og Lisa Aisato - Frøen og fluen
En varm sommerdag sidder en grøn frø på en vej og drømmer om alverdens mad med fluer i. Lyden af en fed flue nærmer sig, men er det nu også en flue, som er på vej?
Fra 4 år.

Kim Fupz Aakeson og Lillian Brøgger - Gorillaen der var en gorilla
Hvor hører en gorilla hjemme? I zoologisk have, i en lejlighed i Hvidovre, i Afrika eller hos sin kone og barn i et rækkehus? Det finder en gorilla ud af, da han stikker af fra zoologisk have.
Fra 4 år.

Marianne Iben Hansen – Fuglen
På vers fortælles om Alba som følges af en smuk gylden fugl. Først da en hånlig be-mærkning får hende til at afvise fuglen, går det op for hende, hvor vigtig den er.
Fra 6 år

Camilla Kuhn – Samira og skeletterne
Samiras lærer siger, at alle har et skelet inde under huden. Det kan Samira ikke holde ud at tænke på. Mor siger, at de da bare kan fjerne hendes skelet med lidt værktøj, men vil Samira det?
Fra 4 år

Rasmus Bregnhøi – Opfindelser, strikkede huer og en dum kat
Mus er ensom, han bliver drillet, og en dag er han ved at blive ædt af en dum kat. Så møder han Mis, og det er begyndelsen på et fantastisk venskab.
Fra 5 år

Lisa Aisato – En fisk til Luna
Luna er ikke søvnig, da hun kikker ud af vinduet en aften. En svævende fisk kommer ind af vinduet, og Luna forsøger at hjælpe fisken med at finde hjem.
Fra 5 år

Chris Haughton – Lidt væk
En lille ugleunge falder ud af reden og bliver væk fra sin mor. Den skal have hjælp til at finde hende igen.
Fra 2 år

Kim Fupz Aakeson – Heks
Hvad gør man, når man skal møde fars nye kæreste, og det viser sig, at hun er en va-skeægte heks ved navn Marion van der Wandale?
Fra 5 år

Glenn Ringtved – Godnat, sagde katten
Det var det samme halløj hver aften med Lucas, han ville ikke sove. En aften overtalte han far til at digte et rim. Det blev til et rim om en kat, men snart udviklede det sig til en historie om en trold og en tyv.
Fra 4 år

Karen Filskov – Skoven fra oven
24 lyriske tekster sat op som grafiske tekstfigurer/figurdigte. Teksterne fortæller om dyr, blomster, blade, naturens gang og dens cyklus.
Fra 6 år

Jens Andersen - Prinsessen på ærten
Engang var der en prins, som ledte efter en prinsesse. Han rejste verden rundt, men han fandt ikke den rigtige, selvom der fandtes mange prinsesser. Prinsen var meget trist,  og længtes efter en rigtig prinsesse.
Fra 3 år

Anthony Browne – Frida og Bjørn
Fantasien får frit løb når vennerne Frida og Bjørn leger figurlegen, hvor de skiftes til at tegne videre på hinandens tegninger og søge inspiration fra verden omkring dem.
Fra 3 år

Helle Ryding – Trolddom og falkefjer
Tjenestepigen Silja må flygte, da den onde fru Flavia forvandler Ridder Regnars søn Eigill til en falk. Men hvordan kan hun redde ham, hvis hun ikke finder en troldmand?
Højt-læsning fra 8 år

 

Vi anbefaler til de større børn

J. K. Rowling - Harry Potter – ny udgave illustreret af Jim Kay
Den 11-årige forældreløse dreng Harry Potter bliver adopteret af sin onkel og tante som ikke bryder sig om ham. Han har trolddomsblod i årerne og bliver optaget på en skole for trolddomskyndige.
Fra 12 år

Jacob Riising – Karmaboy – Kometen og den onde numsekløe
En komet er på vej for at udslette Skovlunde Bytorv, og selvom alle virker ligeglade, er byens nye superhelt Karmaboy fast besluttet på at redde det gamle torv.
Fra 10 år

Camilla Wandahl - Til min bedste veninde i verden
Andrea og Frida går i samme 6. klasse, men nu skal Frida flytte. Andrea skriver en veninde-bog til Frida, om hvordan det er at skulle undvære sin allerbedste veninde og om hvordan livet alligevel går videre.
Fra 9 år.

Karen Vad Bruun - Stjernestøv: Den store chance
Selma er 11 år gammel og vild med at spille skuespil. Hendes bedste veninde Lulu drømmer om at blive filmstjerne. Det gør Selma slet ikke. Men hun ved ikke helt, om hun vil sige nej, hvis hun fik tilbudt en filmrolle en dag.
Fra 8 år.

Lene Møller Jørgensen - Anemone: Det store ønske
Anemone er 9 år og går i 3. klasse. Det vigtigste i verden er hendes veninder, men hvad nu hvor alle de andre har fået lov til at få huller i ørene?
Fra 8 år.

Morten Dürr og Bo Skjoldborg - Jagten på den talende hund
Kurt og Mikkel går i 6. klasse og tjener styrtende med penge ved at kidnappe folks kæledyr. Da de stjæler en talende hund fra en indisk mafiaboss, får de både lejemordere og den smukke dyreven, Ellen på nakken.
Fra 9 år.

Nicole Boyle Rødtnes - Fanget i flodhestens gab - og andre vilde dyreangreb
En samling forfærdende historier om vilde dyrs angreb på mennesker. Bl.a. om løver, slanger, spækhuggere og piratfisk.
Fra 10 år.

Mette Finderup - Den sultne zombie
Engang var Tom lærer. Nu er han zombie - en sulten zombie.
Læs selv fra 7 år.

Cecil Bødker – Silas og den sorte hoppe – ny udgave
Silas stikker af fra et omrejsende cirkus og vinder den smukke sorte hoppe i et vædde-mål. Den onde hestehandler prøver at stjæle hesten og Silas må stikke af.
Fra 11 år

Astrid Lindgren – Mio min mio – ny udgave
9-årige Bo Vilhelm Olsen er ensom og ulykkelig. I Det Fjerne Land bliver han til Mio, kongens elskede søn, og han finder en god ven, men også den onde ridder Kato.
Højt-læsning fra 6 år

Patrick Ness – Monster
Monsteret udenfor vinduet skræmmer ikke Conor, for han frygter en helt anden slags uhyre. Men monsteret udenfor er noget andet, noget vildt. Og det ønsker det farligste af alt: Det vil have sandheden.
Højtlæsning fra 10 år, selvlæsning fra 12 år

 

Anne anbefaler til de unge

Mette Eike Neerlin – Hest, hest, tiger, tiger
Honeys forældre er skilt, hendes storesøster er handicappet, og hun er selv født med læbeganespalte. Hun er forelsket i Philip fra klassen og kommer nogle gange til at lyve en lille bitte smule.
Fra 12 år

Line Kyed Knudsen – De døde vågner
En meteorit rammer Jorden, og 18 år efter udbryder en dødelig epidemi. 18-årige Emily har mistet sin familie og venner, men hun finder sammen med nogle få overlevende.  Ofrene for epidemien kommer til live igen, men de er ikke længere mennesker. Hvorfor har Emily og hendes venner overlevet?
Fra 12 år

Jesper Wung-Sung – Zam
Zam er zombie, og har kun en ven, Sofie. Han mobbes i skolen, og en dag bliver det for meget, og han bider Oscar. Det får frygtelige konsekvenser for Zam og alle zombierne, der bor i byen.
Fra 13 år

Neil Gaiman – Søvn og Torne
En søvnforbandelse spreder sig i eventyrland. En ung dronning, med hår så sort som ibenholt, drager afsted for at stoppe forbandelsen og kommer frem til et slot, dækket af torne,  hvor en smuk ung kvinde ligger i en dyb søvn.
Fra 14 år