Hvorfor Young Adults-bøger?

Af ani
05.05.20

Fordi der er vildt mange gode historier, og de rummer en masse spænding, kærlighed, energi og kemi mellem karaktererne.
Ofte er der flere hovedpersoner i bøgerne, og man kan derfor tit ret nemt finde nogen, man kan identificere sig med.
Derudover sætter mange YA-bøger fokus på de svære år i ens teenage-liv og den svære periode i start 20’erne, hvor livet byder på lige rigeligt med store beslutninger om studie, karrievalg, venskaber, om at skulle stå på egne ben og, ikke mindst, kærligheden, der kan udfordre og ændre alt. 

Målgruppen for YA-bøger er de 15-40-årige, men jeg kender mange, der er 40+, som også sluger bøgerne råt. Og ja, man kan jo dele bogoplevelsen med sin mor eller sin teenager.

 


”Som stjernerne står” er første bog i ”Losing it”-serien af den amerikanske bestseller-forfatter, Cora Carmack. En YA-serie som kan det hele. Den kan få dig til at grine højlydt, men den er også fyldt med romantik, kærlighed, drama og nogle dampende hede scener.  
Den ene bog tager den anden, og du får svært ved at koncentrere dig om andet, indtil den sidste side i serien er læst.  
Alle tre bøger i serien kan du finde som både e- og lydbog på eReolen.dk. 
 


 

”Hvis jeg bliver” handler om 17-årige Mia, som står overfor mange store og svære valg i livet, da hun sammen med sin familie kommer ud for et trafikuheld. Pludselig har hun reelt kun ét valg at tage; nemlig valget mellem liv og død. Kæresten Adam tigger hende om at leve videre, men Mia kæmper med tanken om, hvad der sker ”hvis jeg bliver”?
Fortsættelsen til bogen er ”Da hun forsvandt”. Her møder Mia og Adam igen hinanden tre år efter ulykken, og vi følger dem og deres tilfældige og pludselige møde i New York og får indblik i, hvad der skete ”Da hun forsvandt”. 
Serien kan høres og læses på eReolen.dk.
 


 

”Bare en dag” er første bind i en YA-serie på tre bøger, og den handler om, hvordan tilfældigheder pludselig kan ændre ens liv. En dag med chancer, frihed, nærhed og forelskelse forandrer hovedpersonerne Allyson og Willems liv fuldstændig.
Når du har læst ”Bare en dag”, kan du slet ikke lade være med at læse videre i ”Bare et år” og ”Kun en nat”. Serien er skrevet af samme forfatter som YA-serien ”Hvis jeg bliver”. Glæd dig til at komme med Allyson og Willem på en rundrejse i Europa.
Serien kan høres og læses på eReolen.dk.   
 


 

Sofie Riis Endahl har skrevet to helt fantastiske, medrivende og stærke ungdomsromaner. Både ”Sindstequila” og ”Øjebliksbilleder” handler om, hvor svært det er at passe ind og om at føle sig udenfor. FOMO, Likes, Storys, delinger og sceenshots – hvordan øjebliksbilleder og SOME-aktivitet fylder og stresser unges hverdag, fester og identitetsdannelse. Hvordan handlinger, som skulle været sjove, kan være altødelæggende for dem, som det går ud over. Disse to bøger burde alle læse.
Begge bøger kan læses eller høres på eReolen.dk.
 


 

I AFTER møder vi Tessa og Hardin, der er hinandens modsætninger.
Tessa er en pæn og ambitiøs pige, men så møder hun Hardin, en flabet, upålidelig og piercet fyr fyldt med tatoveringer. Hardin er hverken Tessas type eller enhver svigermors drøm. Men noget drager dem mod hinanden - igen og igen. Bogen er fyldt med spænding, forelskelse, identitetsdannelse, opgør med fortiden, venskaber, fester, hede scener, kærlighed, familieproblematikker, tillidsbrud og selvstændighed.

Det er bogen, der for mig aldrig måtte ende, og jeg havde den med mig overalt.
Jeg har læst mange YA bøger, men denne slår dem alle. Jeg var fuldstændig fortabt og havde svært ved at komme i gang med en ny bog efter jeg blev færdig med AFTER-serien. Det er vist den bedste anbefaling at give en bog og serie. 

AFTER kan man lytte til som lydbog på eReolen.dk
Hele serien AFTER kan læses som E-bog -  også på eReolen.dk.
 


 

”Og så drukner jeg” – en super reflekterede, mega stærk og top aktuel YA-roman.

Forfatteren, Ditte Wiese, som også har skrevet YA-romanen ”Provinspis”, har med denne bog formået at sætte fokus på, hvordan unge kæmper med forventningspres, perfektionisme og prestige. Og om hvor svært det kan være at række ud efter andre og bede om hjælp til at håndtere presset fra omverden. Er man en taber, hvis man fejler, ikke er perfekt, ikke får 12-taller på stribe, ikke følger en konkret diæt, ikke har den rigtige kæreste, ikke er som de andre ser én, ikke kan leve op til ens egne forventninger? Og hvad nu, hvis de andre virkelig finder ud af, hvor talentløs man egentlig er? AV – denne YA-roman sætter spor og bør læses af både unge og forældre.
Bogen kan lånes som e- og lydbog på eReolen.dk.
 


 

Har du læst ”En flænge i himlen” af John Green? Så er det næste must-read ”ALT eller INTET” – skrevet af Nicola Yoon.

I denne YA-roman møder du venskab, vildskab, kærlighed, fortvivlelse og konflikter. Du møder Madeline, hvis sygdom er så sjælden, at hendes mor får indrettet huset, så Madeline på ingen måde kommer i kontakt med smittekilder. Men en dag flytter der nye naboer ind ved siden af Madeline, og det er med til at forandre hendes syn på det liv, hun lever. 
Find bogen på eReolen.dk; både som e- og lydbog. 
 


 

Find YA andre steder
Sådan beskrives genren YA på Litteratursiden, hvor du kan læse meget mere og få forslag til spændende og relevante titler https://litteratursiden.dk/temaer/young-adult

Er du til e- og lydbøger, så findes der også rigt udvalg på eReolen https://ereolen.dk/search/ting/YA?

YA – også for voksne! Hvis du følger dette link, får du en lang liste af YA-litteratur, som henvender sig til unge, men som flere voksne læser med begejstring.  
https://litteratursiden.dk/lister/young-adult-ogsa-voksne 

Forlaget Carlsen har lavet denne YA-læseguide, der er helt sikkert også en YA bog for dig

En del af YA-bøgerne er også filmatiseret – se trailerne her. 
Alt eller intet


After


If I stay (Hvis jeg bliver)


Som stjerner på himlen