Historier om Danmark

Af lth
04.04.17
Ser du med, når DR sender Historier om Danmark?

Hvor kommer vi fra?
Hvad er vores fælles fortid?
Og hvordan er vi blevet til dem, vi er?
Igennem ti programmer – fem i foråret og fem i efteråret – inviterer DR seerne med på en fælles og fascinerende rejse tilbage til fortiden og ind i samtiden med Lars Mikkelsen som fortæller.


Et skatkammer af fortællinger
Vi følger naturens dramatiske forvandling, der har dannet de fysiske rammer om vores land.
Vi er med, når vores nation oplever svimlende storhed og totalt forfald, og når konger og dronningers indflydelse sætter deres spor på alliancer og territorier. Vi kommer tættere på fortidens arbejdere, bønder, borgerskab, kvinder og mænd. Vi mærker tidernes skiften, troens vekslen og et moderne samfund tage form.

Sidst DR gav et samlet bud på Danmarks historie var i 1982, hvor seerne kunne følge serien ”Danmarks Historie – fortalt af Erik Kjersgaard”. Siden dengang er der sket store landvindinger i forhold til, hvad man kan sige om fortiden, og hvordan den kan formidles. Men også denne gang er alle sejl sat til for at åbne Danmarkshistorien for hele befolkningen i den bedste sendetid.

Serien forløber kronologisk og begynder med afslutningen på den seneste istid og Stenalderen. En periode på tusindvis af år, hvor de første mennesker bosætter sig i landet, og hvor jægerfolkene konstant må tilpasse sig et foranderligt klima og en lunefuld natur. Det er på det tidspunkt, at der ud af de enorme ismasser fødes det landskab, som med tiden bliver det, vi i dag kender som Danmark.

23.000 år på ti timer
Danmarkshistorien er åben for fortolkning. Hvad der præcis skete dengang og nu er baseret på tolkninger af de kilder og spor, der bliver efterladt. Men ved at bringe udvalgte og centrale begivenheder til live, er det DRs håb, at historien igen bliver levende og genstand for nye spørgsmål, undren og debat.

Du er en del af historien
Tv-serien er en del af en stor samlet satsning på Danmarkshistorien i DR i 2017, hvor både børn og voksne kommer til at mærke det historiske vingesus. På radio, på nettet og mange steder rundt omkring i Danmark, vil det bugne af tilbud, der involverer dem, det hele handler om – nemlig befolkningen.
Bibliotekerne er med i dette samarbejde og præsenterer på tværs af landet Historier om Danmark med biblioteket som ramme.

Perioder i serien ’Historien om Danmark’
Første sæson begynder den 2. april med de allerførste mennesker og går frem til Reformationen med følgende tidsperioder:

1.afsnit: ca. 21.000 f.v.t. – 1700 f.v.t.
2. afsnit: 1700 f.v.t. – 750
3. afsnit: 750-1050
4. afsnit: 1050-1340
5. afsnit: 1350 – 1536

Anden sæson forventes at begynde den 20. august med Reformationen og går frem til cirka år 2000 med følgende omtrentlige tidsperioder:

6. afsnit: 1536-1660
7. afsnit: 1660 – cirka 1800
8. afsnit: cirka 1800 – cirka 1900
9. afsnit: cirka 1900 – 1950
10. afsnit: cirka 1950 – 2000

Vil du læse mere om Historier om Danmark?
Nationalmuseets side omkring Danmarkshistorien >>
Sekretariatet for historier om Danmarks side >>
Det Danske Filminstituts "Danmark på film" >>
Forfatterweb: https://forfatterweb.dk/danmarkshistorier-myter-vikinger
Bibliotekernes litteratursiden præsenterer historiske slægtsromaner >>

Notifikation fra biblioteksværten

Biblioteket kommer hjem til dig

Hvis du har langt til bibliotekerne i Herning Kommune, kan du tilmelde dig vores leveringsordning, der bringer bøger m.m. ud til et afhentningssted i nærheden af dig.

Luk Læs mere

Hvis du vil se, hvad du har lånt, reservere bøger eller redigere din brugerprofil, skal du være logget ind.
Hvis du ikke er oprettet som bruger, kan du oprette dig her, eller du kan blive oprettet på biblioteket.

Søgefelt