Landets 10 første biblioteker får certifikat i verdensmål

Af ani
19.05.22

En række danske biblioteker har sat sig for at undersøge, hvilken rolle biblioteket kan spille i den bæredygtige omstilling, og nu har de også fået verdensmålscertifikat på det. Fra Esbjerg i vest til Dragør i øst er de 10 første biblioteker klar til at blive certificeret for at inddrage verdensmålene og borgerne som en fast del af deres arbejde.

Børnefolkemøde, Bæredygtighedsdag og Verdensmålscaféer. Det spirer med idéer og nye tiltag på Herning Bibliotekerne. De danske folkebiblioteker er allerede vigtige lokale videnscentre og mødesteder, og derfor har de et godt afsæt for at kunne hjælpe borgere og lokalsamfund med at forstå og komme i gang med den grønne omstilling, som for alvor er kommet på dagsordenen.

Det handler om at formidle viden og litteratur om bæredygtighed, men også om at hjælpe folk, der gerne vil bidrage til et grønnere og mere bæredygtigt samfund, med at sætte lokale aktiviteter i værk. 

Herning Bibliotekerne stiller skarpt på FN’s verdensmål igennem læring, formidling og viden. ”Vi har fokus på emner som klima, bæredygtighed, fattigdom, uddannelse og undersøger, hvordan vi alle kan gøre tiltag i vores hverdag, der batter på den bæredygtige dagsorden,” siger Pia Damsgaard, programleder for FN’s verdensmål på Herning Bibliotekerne. ”Som de siger på DR Ramasjang; Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget.”

Gennem forskellige arrangementer, læringsforløb og bæredygtige samarbejder tager Herning Bibliotekerne pulsen på de 17 verdensmål og henvender sig til både børn, unge og voksne.

Det er Danmarks Biblioteksforening, netværket DB2030 og bæredygtighedsorganisationen Chora 2030, der står bag udviklingen af certificeringsprogrammet, som skal være en fælles ramme for bibliotekernes verdensmålsarbejde. Programmet tager udgangspunkt i bibliotekets traditionelle opgave med at give adgang til viden, men har særligt fokus på at inddrage borgere og lokalsamfund, så biblioteket kan fungere som partner for handling indenfor nye idéer og aktiviteter. Samtidig skal biblioteket også selv være med til at vise vejen og arbejde for at gøre biblioteket mere bæredygtigt.

Eksempler fra det bæredygtige bibliotek

De 10 verdensmålscertificerede biblioteker har allerede sat gang i en lang række aktiviteter fra byttemarkeder og debatarrangementer til tiltag som udlån af stofposer i stedet for plastikposer og udskiftning af pærer til LED mm. Bibliotekerne samarbejder også med skoler, lokale foreninger og ildsjæle om at involvere borgere og lokalsamfund i bæredygtige aktiviteter. Derudover er selve bibliotekstanken en af de ældste former for bæredygtighed vi kender, hvor bøgerne går fra låner til låner.

Tre eksempler på lokale samarbejder:

1 - www.herningbib.dk/verdensmaalene

Hver måned sætter Herning Bibliotekerne fokus på et nyt verdensmål og åbner ligesom en kalenderlåge for viden og formidling om hvert enkelt verdensmål. Hertil kommer en månedlig video, hvor der er sat fokus på bæredygtige indsatser lokalt funderet i Herning, såsom ”Plads til forskel”, ”Vild med vilje”, ”Solcelle- og vindmølleparker” og mange andre.

Se www.herningbib.dk/verdensmaalene

2 - Verdensmålscafé – et tværkommunalt samarbejde

Verdensmålscafé er en del af Herning Bibliotekernes fokus på FN's verdensmål for bæredygtig udvikling, samt en del af et tværkommunalt samarbejde i Herning Kommunes klimaplan.

Målet for klimaplanen er, at Herning Kommune skal være CO2-neutral i 2050, og det kræver en lang række indsatser, både i kommunen, blandt borgerne og virksomhederne.

Derfor har Herning Bibliotekerne indgået et samarbejde med kommunens programleder for klimaplanen for at sætte fokus og skabe borgerinddragelse og folkelig forankring. 

Se kommende Verdensmålscaféer

3 - Børnefolkemødet

Børnefolkemødet er Herning Bibliotekerne og Herning Kommunes årlige festival for børn og unge med verdensmålene som omdrejningspunkt.
På Børnefolkemødet kan man forvente at få masser af god viden om FN’s verdensmål. Gennem forskellige undervisningsforløb, hands-on-workshops, foredrag, koncerter, debatter og andre aktiviteter bliver vi alle sammen klædt bedre på til arbejdet med udvikling af løsninger til en mere bæredygtig fremtid.

  • I 2020 var der fokus på: Verdensmål 13 – Klimaindsats.
  • I 2021 var der fokus på: Verdensmål 5 – Ligestilling mellem kønnene og verdensmål 10 – Mindre ulighed.
  • I 2022 er der fokus på: Verdensmål 3 – Sundhed og trivsel og verdensmål 11 – Bæredygtige byer og lokalsamfund.

Se mere om Børnefolkemødet

Kontakt

Pia Damsgaard, Programleder for FN’s verdensmål på Herning Bibliotekerne, bibpda@herning.dk, 20690151

10 verdensmålscertificerede biblioteker

De 10 første verdensmålscertificerede biblioteker er: 

  • Ballerup Bibliotekerne
  • Dragør Bibliotekerne
  • Esbjerg Kommunes Biblioteker
  • Glostrup Bibliotek
  • Herning Bibliotekerne
  • Koldingbibliotekerne
  • Rudersdal Bibliotekerne
  • Silkeborg Bibliotekerne
  • Svendborg Bibliotek
  • Aarhus Bibliotekerne

 

Om certificeringsprogrammet

Programmet er udviklet af Danmarks Biblioteksforening og Chora 2030 i samarbejde med 20 pilotbiblioteker, hvoraf de 10 første nu er klar til certificering. Udviklingsprojektet er støttet af Tryg Fonden.