Maden mellem os

I foråret 2019 går DR og Bibliotekerne på opdagelse i maden som kulturfænomen og som samlingspunkt.

Med fællesspisninger, kulinariske eksperimenter og nytænkning af samtalekøkkenet bliver forårets tema en ekstraordinær begivenhed, der vil binde landet sammen på tværs af land, by og koge-øer.

Mad og drikke har alle dage spillet en væsentlig rolle, når mennesker mødes. Lige fra stenaldermanden, som selv nedlagde sit bytte og tilberedte maden over åben ild. Til festlighederne i middelalderen med mjød og flæsk, hvor den voksende handel internt i Europa bød på nye smagsoplevelser. Frem til i dag, hvor samtalekøkkenet er det primære rum i boligen, som er tiltænkt, som ordet antyder, samtale - familien mødes og deler deres hverdagsoplevelser, men hvor digitaliseringen og moderne medier i stedet fremprovokerer en ganske anden virkelighed.

Madkulturen har løbende ændret sig, og i dag synes maden at være noget, der skal kunne laves i en håndevending. Undersøgelser viser, at danskerne ikke bruger lang tid på hverken at lave maden eller at indtage den. 32 % af danskerne bruger under 15 minutter på at lave aftensmad. 17 % af danskerne bruger under 15 minutter på at spise aftensmad. (kilde: Madkulturen 2018)

En travl hverdag hersker ofte hos danske familier, og selvom maden burde være omdrejningspunkt for samling, ser det ud til at det oftere og oftere kun sker ved særlige lejligheder. Ifølge undersøgelser spiser hver fjerde dansker alene – og faktisk er det kun 32 % af danskerne, som spiser aftensmåltidet sammen med to eller flere. (kilde: Madkultur 2017) I danske familier er der ofte fritidsinteresser og lignende på programmet, som gør aftensmåltidet til en flygtig begivenhed.

Det fælles måltid er idealet i dag, men desværre er idealet langt fra virkeligheden. Generelt vægtes værdier som nærvær og deltagelse højt, men det kan være svært at praktisere i en hektisk hverdag, hvor tingene skal gå stærkt, og det er vigtigt at ”være på” og holde sig opdateret på de sociale medier m.m. Ændrede familieformer, flere singlehusstande og lokkende tilbud om hurtige og nemme måltider udfordrer den måde vi spiser på, men samtidig er ønsket om at være en del af et fællesskab i høj kurs. Faktisk er 32 % af danskerne af den holdning, at godt selskab er vigtigere end selve maden. (kilde: Madkulturen 2017)

Se alle vores arrangementer med Maden mellem os her

 

05.03.19
Hvis du vil se, hvad du har lånt, reservere bøger eller redigere din brugerprofil, skal du være logget ind.
Hvis du ikke er oprettet som bruger, kan du oprette dig her, eller du kan blive oprettet på biblioteket.

Søgefelt