Jakob Ejersbo og noget der ligner "Liberty"

Her kan du læse mere om forfatterens Afrika-trilogi og om andre gode bøger i samme stil eller om samme emner.

Jakob Ejersbos forfatterskab er ikke særlig stort set på antallet af udgivelser: Den første, brevromanen Fuga, kom i 1998, og i alt er det blevet til fem romaner og to samlinger af fortællinger. Og hele fire af bøgerne er udgivet posthumt.

Forfatteren fik konstateret ondartet kræft i spiserøret i september 2007 og døde ti måneder senere, 40 år gammel, i juli 2008. Han døde, inden han kunne fuldende sit vældige 1600-sider lange manuskript, som han havde arbejdet på sammen med sin forlagsredaktør på Gyldendal, den nu-litterære direktør Johannes Riis.

Men han døde ikke uden at have sikret sig, at værket ville blive fuldbragt med Riis' og venners hjælp, og i 2009 udkom så de tre bøger, der tilsammen kendes som Afrika-trilogien: Eksil, Revolution, og Liberty. Det er den sidste og længste af bøgerne, som DR har baseret deres nye dramaserie på, og som Ejersbo posthumt vandt DR's Romanpris for i 2010.

Eksil, Revolution og Liberty

De tre værker udspringer af Ejersbos egne oplevelser i Tanzania, hvor han boede ad flere omgange i løbet af sin barndom, og selv gik på Den Internationale Skole i Moshi, som flere af hovedpersonerne i Eksil og Liberty også gør. Det er barske fortællinger om knuste drømme, sørgelige skæbner og den enorme økonomiske og sociale ulighed mellem de vestlige lande og landene i Afrika, der ikke er blevet mindre, selvom verdenshjørnerne gennem globaliseringen i høj grad er blevet mere forbundet.

LÆS MERE: Analyse og videre læsning om Liberty på Litteratursiden.dk

Særligt Liberty har dette som et klart fokus, når den handler om de to venner, Christian og Marcus, hvor Christian er fra Danmark og bor i Tanzania som hvid migrant, mens Marcus er sort og er opvokset i landet. Christian har bevægelighed, han kan vælge Tanzania eller Danmark. Mens Marcus, der drømmer om Europa, er bundet til sin tid og sted i hjemlandet. Deres problematiske venskab er som et prisme for sammenstødet mellem helt forskellige livsbaner og kulturer.

Kan jeg læse noget der ligner?

En af de største danske forfattere, vi har haft, Karen Blixen, har også skrevet meget og godt om Afrika. Og så er der de store internationale forfattere, f.eks. Joseph Conrad, Ernest Hemingway og Bret Easton Ellis, der på forskellige måder er forgængere for Ejersbo, den første i emnevalget, med livet i de tidligere kolonier, og de to andre i stilen, en rå og kontant realisme (på engelsk taler man om "dirty realism"). Hertil kan man også nævne Jan Sonnergaard, der var samtidig med Ejersbo og skrev sin Radiator-trilogi, mens Ejersbo arbejdede på gennembrudsromanen Nordkraft, der udkom i 2002.

I 2016 udkom også Rune Skyum-Nielsens roste biografi om Ejersbo, JAKOB VAR HER, hvor man som læser virkelig kan fornemme, at det er væsentlige elementer af Ejersbos eget liv, han har bygget sin trilogi over. 

"JAKOB VAR HER handler om børn, der flyttes rundt, til de ikke længere kan føle sig hjemme. Om at tabe sit hjerte for foden af Afrikas højeste bjerg. Om ikke at kunne elske, før fortiden er skrevet ud af systemet. Om mennesker, der udnytter hinanden. Om virkelighed og fiktion, der smelter sammen, til ingen til sidst kan kende forskel. Om at ville noget i en grad, så kun døden kan komme i vejen."

Nedenfor er der nogle eksempler på 'noget der ligner' Jakob Ejersbos forrygende og gribende fortællinger. Mange af titlerne kan også lånes som e-bøger på eReolen.dk.

Af ani
11.06.18