- Om kodning og køn

Vidste du det?
Verdens første computerprogrammør var en kvinde. Hendes navn var Ada Lovelace. I 1843 udgav hun det første program til ”Charles Babbages Analytical Engine” (et bud på en tidlig computer). (Bog: En visuel guide til computer kodning, Carol Vorderman, s. 200)
 
Det var en kvindelig matematiker, der skabte softwaren til de to transportable computere om-bord på rumraketten Apollo. Hendes navn var Margaret Hamilton. 
(Bog: ”Girls who code”, s. 26)
 
Grace Hopper skabte den første programmeringsoversætter (som omdanner læselige program-mer til maskinkode). Hun var også admiral i den amerikanske flåde. 
(Bog: En visuel guide til computer kodning, Carol Vorderman, s. 200)
 
Mange kvinder fik job som programmører under 2. verdenskrig, hvor mandlig arbejdskraft var en mangel og programmering blev anset som en stereotyp kvindelig syssel, der krævede meget tålmodighed, vedholdenhed og øje for detaljen.
 
I mange år har kvinder været underrepræsenterede på de it-tekniske uddannelser, men flere uddannelser har de sidste par år oplevet fremgang i det kvindelige optag
o Fra 2012 til 2016 blev mellem 12 og 21 kvinder optaget på datalogi på KU. 
o I 2017 og 2018 var det tal hhv. 30 og 45. 
o På IT-Universitetet er andelen af kvinder blandt de optagne bacheloruddannelser steget fra 25 % til 34 % de sidste to år.
 
1980'erne var det årti, hvor flest kvinder blev indskrevet på datalogiuddannelserne i Danmark. I årene herefter er antallet dykket markant. 
Bekræftet af Inge Hviid Jensen, Chefkonsulent og pressemedarbejder
 
Programmering er væsentligt mere populært blandt mænd end blandt kvinder. Andelen af mænd, der har prøvet at skrive et computerprogram i 2017, er på 18 %. Til sammenligning er det kun 7 % af kvinderne, der programmerede i samme periode. 
Af ani
28.09.18