Afskaf fattigdom

Af ani
16.10.20
Verdensmål 01

På Herning Bibliotekerne stiller vi i december 2020 skarpt på verdensmål nr. 1: Afskaf fattigdom.

Hver måned dykker vi ned i et nyt verdensmål, følg med her og på vores sociale medier. 

Hvornår er man fattig i Danmark?

Hvad vil det sige at være fattig? Er man kun fattig, hvis man ikke får nok at spise, eller hvis man mangler tag over hovedet?  Eller kan man også tale om fattigdom, hvis man ikke har råd til at købe medicin eller sende børnene til sport?

I Danmark diskuterer vi ofte, hvad fattigdom er, og vi har meget forskellige definitioner af begrebet. 

I 2013 indførte Helle Thorning-Schmidts regering en fattigdomsgrænse i Danmark. Dengang blev man karakteriseret som ”relativ fattig”, hvis man som enlig uden børn havde en årlig indkomst efter skat på mindre end 103.000 kroner i tre år. Fattigdomsgrænsen blev i 2015 afskaffet af regeringen under statsminister Lars Løkke Rasmussen. 

På initiativ fra Finansministeriet og som en konsekvens af at Danmark har tilsluttet sig FN’s verdensmål, indførte Danmarks Statistik i 2018 en ”fattigdomsindikator”, som ikke er en decideret fattigdomsgrænse, men tre indikatorer, som beskriver fattigdom ud fra tre forskellige vinkler:

  • Indkomstniveau (lav indkomst)
  • Forbrugsmuligheder (relativ fattigdom)
  • Personers selvoplevede indtryk (økonomisk sårbarhed)

Med den nye version regnes en borger som relativ fattig, hvis vedkommende ét år har en indkomst under 117.000 kr. efter skat.

Den nye metode vil eksempelvis firedoble antallet af danskere, der var fattige i 2016 – sammenlignet med den gamle fattigdomsgrænse. 

Vidste du

At vi i Herning har en forening som giver julegaver til økonomisk udfordrede familier, samt til familier som pga. sygdom, sociale eller andre udfordringer, har svært ved at overskue julen?
Læs mere om foreningen her

WTF!

I Danmark er vi kun i mål med to verdensmål!
Og det ene er verdensmål nr. 1

Se hvordan det går Danmark i at nå målene på nedenstående link.