Livet i havet

Af ani
27.01.22
Verdensmål 14

Vidste du, at …

Livet i havet er langt mere vigtigt for os her på landjorden, end de fleste går og tænker på.

Blandt andet kommer omkring halvdelen af luftens ilt fra algerne i havet, og fangsten af fisk, skaldyr og blæksprutter giver mad på bordet for omkring tre milliarder mennesker. 

Og vidste du, at du kan være med til at gøre en aktiv forskel for livet i havet ved at melde dig som Havmiljøvogter og dermed samle Havfald, når du går tur på stranden, ved søer eller å-løb?
Læs mere om hvordan du bliver Havmiljøvogter her.

Viden om

Verdenshavene - deres temperatur, kemi, strøm og liv – driver de globale systemer, som gør Jorden beboelig for mennesker. Håndteringen af denne livsvigtige ressource er afgørende for menneskeheden som helhed, men også for afbødningen af klimaforandringernes konsekvenser. 
 
Over tre milliarder menneskers levebrød er afhængig af biodiversiteten i hav- og kystområder. Men i dag bliver der overfisket med omkring 30 procent, hvilket er langt over det niveau, hvor fiskebestandene kan reproducere bæredygtigt.
 
Verdenshavene absorberer omkring 30 procent af den CO2, der produceres af mennesker, og der er sket en stigning i havforsuring på 26 procent siden starten af den industrielle revolution. Havforurening, som hovedsageligt stammer fra landbaserede kilder, er ved at nå et alarmerende niveau. I gennemsnit er der 13.000 stykker plastikaffald på hver kvadratkilometer i havet.
 
Verdensmålene for bæredygtig udvikling skaber en ramme for bæredygtig forvaltning og beskyttelse af havene og kystnære økosystemer i forhold til landbaseret forurening og adresserer påvirkningerne af havforsuring. Bedre bevarelse og bæredygtig udnyttelse af havbaserede ressourcer gennem international lovgivning vil også bidrage til at afbøde nogle af de udfordringer, som vores verdenshave står overfor.

Del din ide til Livet i havet

Hvad gør du allerede?

Hvad kan du gøre, for at vi sammen kan opnå målet om at bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer?

Del dine ideer her

WTF!

I Danmark er vi nr. 3 på listen over alle lande til at være tættest på at nå verdensmålene. Kun overgået af Finland og Sverige. 

Se hvordan det går Danmark med at nå målene på dette link.