Hernings Børnebogskanon

På Herning Bibliotekerne har vi udarbejdet en kanon over både nye og gamle børnelitterære værker, som vi anbefaler, at børn og voksne i Herning Kommune stifter bekendtskab med. 

Formålet med Hernings Børnebogskanon er først og fremmest at inspirere børn og voksne til at læse sammen, men derudover håber vi at kunne give børn i Herning Kommune en fælles kulturel forståelsesramme ved at fremhæve den gode børnelitteratur, vi selv har stående på hylderne på bibliotekerne.

De udvalgte bøger repræsenterer et udsnit af børnelitteraturen gennem de sidste 100 år, og i Hernings Børnebogskanon finder du både smalle og brede titler, danske og udenlandske navne samt billedbøger og romaner. Bøgerne er udvalgt, da vi mener, at de er repræsentative i forhold til genre, forfattere og historiske perioder.

De klassiske

Kanonbegrebet er nær beslægtet med klassikerbegrebet, og derfor har vi også valgt at inkludere nogle af de mest klassiske britiske værker inden for børnelitteraturen, nemlig ”Oliver Twist” af Charles Dickens, ”Skatteøen” af Robert Louis Stevenson og ”Robinson Crusoe” af Daniel Defoe. De tre værker er i Hernings Børnebogskanon alle i en letlæselig udgave genfortalt af Maj Bylock.

De karakteristiske

I Hernings Børnebogskanon har vi også inkluderet en række kendte karakterer, der rent visuelt fylder meget i børnelitteraturen, og som de fleste nok er stødt på i bøger, film eller udstillinger. Vi har udvalgt Astrid Lindgrens ”Pippi Langstrømpe”, Ole Lund Kirkegaards ”Gummi-Tarzan” samt den nyere ”Vitello vil have en far” af Kim Fupz Aakeson.
 

De fantastiske

Der er skrevet rigtig mange børnebøger, som foregår i andre verdener end den, vi kender. Nogle gange udspiller handlingen sig udelukkende i den fremmede verden, men andre gange rejser vi med hovedpersonen fra vores egen verden ind i en ny. Her har vi udvalgt Michael Endes ”Momo” og C.S. Lewis’ ”Narnis – løven, heksen og garderobeskabet”.
 

De mytologiske

Den nordiske mytologi har haft stor betydning på kulturlivets udvikling, og de sidste årtier har den fået underholdningsstatus for børn og unge som det bl.a. ses i TV-julekalenderen ”Jul i Valhal”. Den nordiske mytologi og vikingerne fylder også en del i børnelitteraturen, og derfor har vi valgt to værker til vores kanon: Lars-Henrik Olsens ”Erik Menneskesøn” og Peter Madsens ”Valhalla”. 
 

De tankevækkende

Særligt i nyere tid er børnelitteraturen blevet mere kompleks, og der bliver ofte skrevet om barske emner som død, krig og sorg. Vi har udvalgt to bøger, der på meget forskellige måder beskriver forholdene i en kz-lejr. Den ene bog er den skønlitterære billedbog ”Lejren” af Oscar K., og den anden er Ari Folman og David Polonskys tegneserieudgave af ”Anne Franks dagbog”.
 

De finurlige

Rim, remser, nonsens, lyrik og leg med både sprog og grafisk udtryk er en stor del af børnelitteraturen. Her findes fold-ud bøger, bøger med tilhørende musikvideoer og et hav af alfabetbøger. Vi har udvalgt tre værker, der alle leger med form og indhold, nemlig Halfdan Rasmussens ”ABC”, Louis Jensens ”Hundrede firkantede historier” og Lewis Carolls ”Alice i Eventyrland”. 
 

De skandinaviske

I de nordiske lande er der skrevet mange børnebøger, som har fået status som klassikere, og hvor mange sproglige vendinger og udtryk stammer fra. I Hernings Børnebogskanon har vi inkluderet Thorbjørn Egners ”Karius og baktus”, som mange børn møder hos skoletandlægen, Jens Sigsgaards ”Palle alene i verden”, et udtryk mange nok bruger uden at kende dets oprindelse, Elsa Beskows fem fortællinger fra ”Tante Grøn, Tante Brun og Tante Lilla” samt eventyret ”Fyrtøjet” af H.C. Andersen.
 

De unge

I Hernings Børnebogskanon har vi også valgt at inkludere ungdomslitteratur, da der er skrevet mange fantastiske bøger til unge. Vi har udvalgt fire bøger, der på meget forskellig vis taler til unge i forskellige tidsaldre og omhandler bl.a. venskab, død og filosofi: Jostein Gaarders ”Sofies verden”, Mette E. Neerlins ”Hest, hest, tiger, tiger”, Patrick Ness’ ”Monster” og Bjarne Reuters ”Zappa”. 
 

De popkulturelle

Vi har udvalgt mange værker, der med tiden er blevet til klassikere – men der er også bare nogle nye værker, der med det samme er blevet til kultfænomener hos både børn, unge og voksne på grund af filmatiseringer, spil og merchandise. Derfor har vi også Anders Matthesens hylemorsomme ”Ternet Ninja” og J.K. Rowlings ultrapopulære ”Harry Potter og De Vises Sten” med i vores kanon.