Herning Bibliotekernes MakerSpace

Om

Vision

Skaberkulturen vinder i disse år indpas på mange danske biblioteker.

Det skyldes blandt andet MAKER-bevægelsens villighed til at dele viden, evner og ideer. Det passer godt sammen med folkebibliotekernes værdigrundlag.

Herning er byen for iværksætteri – det understøtter Herning Bibliotekerne.

Vi ønsker at alle i Herning Kommune skal have mulighed og lige adgang til kreative og innovative miljøer, hvor man kan udvikle, designe og producere idéer i et teknologibaseret fællesskab.

Herning Bibliotekerne har oprettet et makerspace, hvor vi understøtter teknologiinteresserede fællesskaber. Vi tilbyder undervisning, sjov og samvær med nye teknologier for alle mellem 9 og 99 år. 

Vi arbejder på at udbygge vores tværgående samarbejde med uddannelsesinstitutioner, foreninger, kulturorganisationer og erhvervsliv. Særligt ønsker vi at samarbejde med skolerne, der i disse år også er i gang med at få erfaringer på området. Samarbejdet kan tage form af netværk, fælles aktiviteter og undervisning, ”udfordringer” og andet.

Historie

Herning Bibliotekernes MakerSpace åbnede uge 7, 2018. 
Oprindeligt var MakerSpace tænkt som et teknologi-eksperimentarium for børn og tweens med plads til sjov, leg og nørderi. Men ret hurtigt har det vist sig, at der også er en målgruppe i de voksne. Derfor er den overvejende del af vores aktiviteter nu uden aldersskel, men for alle mellem 9-99 år. Vi har siden start meget tydeligt oplevet, at alder er uden betydning i forbindelse med sidemandsoplæring.

Makerne 

MakerSpace bemandes af fire makerværter, som alle har en uddannelse eller en udpræget interesse for teknologi og innovation.

Aktiviteter i løbet af ugen

Gå til Tech 
Leg, sjov og nørderi med teknologier henvender sig til alle mellem 9-99år. 
Tag din veninde eller kammerat med til Gå til Tech. 

Gå til Tech er undervisningsforløb i en bestemt teknologi, hvor der er en vis progression. Forløbene strækker sig over 2-4 uger med 2 timer om ugen. Her lærer man teknologier eller programmer at kende, så de kan bruges som værktøj til spændende, sjove, kreative og innovative resultater. Det koster ikke noget at gå til Tech.

Eksempler på Gå til Tech kan være 3D-print, folieskæring, laserskæring, programmering med Micro:Bits og mange andre ting. 
Nærmere beskrivelse af de enkelte forløb samt tilmeldingsformular kan findes på hjemmesiden, herningbib.dk/makerspace.

Tech Tema
Hver uge er der et nyt, spændende tema med et teknologisk indhold. 

Det kan fx være ”Lav spilbrikker i 3D”, ”Sæt lys i dit tøj”, ”Julepynt”, ”Pimp din mobil og pc” ”Fede tryk til skifterammer” og ”Robothockey og programmering”.

Tech Tema er for alle mellem 9-99 år. Der er ingen tilmelding og det koster ikke noget.

Open Space 
2 gange om ugen (én gang om aftenen, én gang om eftermiddagen) er der åbent og bemandet i MakerSpace. Her kan du få hjælp til egne designs, ideer og produkter. Man kan også bare komme og lade sig inspirere af de teknologier, der er på bordene denne dag.

Open Space er for alle mellem 9-99 år. Du betaler selv for materialer, hvis det overstiger 10 kr.

Coding Pirates 
To aftener om ugen låner Coding Pirates makerspacelokalerne og forskellige teknologier til deres klubaftener. Coding Pirates deltager også ved nogle af bibliotekets større events med deres aktiviteter og ekspertise.

Alt det andet i MakerSpace

Make Net Herning 
I maj 2018 startede et netværk af innovative, teknologiinteresserede folk, der søger ligestillede. Det drejer sig om folk, der kan og vil dele deres viden. Netværket mødes én gang om måneden og laver oplæg for hinanden og nørder med projekter, ting og teknologi.

Hvis Make Net Herning er noget for dig, kan du henvende dig til Karin (se nederst).

Åben Skole 
Vi tilbyder skolerne i Herning Kommune, at man kan snuse til 2-3 teknologier eller dykke ned i en enkelt teknologi 3-4 timer, typisk om formiddagen. Vi laver altid på forhånd en aftale om, hvordan forløbet skal være. Se i øvrigt Herning Bibliotekernes skolekatalog

Lokalbibliotekerne 
Det mobile makerspace kommer på lokalbibliotekerne, fx med folieskæring, sy- og broderimaskiner samt programmering. 

Klub- og foreningstilbud 
Er du med i syklubben, personaleforeningen, kreaklubben, kunstforeningen eller tømrerlauget og er blevet nysgerrig og vil prøve kræfter med teknologi og kreativitet, kan I lave en aftale om en hyggelig, sjov og anderledes klubaften i MakerSpace.

Makerspace på Tour 
Makerværterne tager ud og holder oplæg eller præsenterer makerspace og/eller teknologi, fx robotter, VR og kodning. Ring til Karin (se nederst) og hør mere.

Ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser 
Vi har i forvejen et samarbejde med flere af uddannelserne, og præsenterer gerne mulighederne i MakerSpace.

Kom og vær med

Der er rigtig mange muligheder i Herning Bibliotekernes MakerSpace, kun fantasien sætter grænser. Går du med en god idé eller en ’opfinder’ i maven, så kig forbi og tag en snak med Karin! 

Er I flere, der gerne vil benytte MakerSpace til arrangementer og aktiviteter på egen hånd, er der også mulighed for det, så længe der er åbent for tilmelding for alle bibliotekets gæster og brugere, som kunne have lyst til at deltage.

Kontakt
Karin Guldbrand
Formidler, område Læring
Projektleder MakerSpace
Mobil: 21341742
Email: bibkgu@herning.dk

Hvis du vil se, hvad du har lånt, reservere bøger eller redigere din brugerprofil, skal du være logget ind.
Hvis du ikke er oprettet som bruger, kan du oprette dig her, eller du kan blive oprettet på biblioteket.

Søgefelt