Åh, hvor HerLitt!

Af Mai Kordelin Paulsen, litteraturformidler på biblioteket

Måske kender du udtrykket: »Love is like oxygen«?
Det er sådan lidt en overbegejstret måde at udtrykke væsentligheden af kærlighed på.
I virkeligheden bliver en sådan grad af begejstring lidt for meget for mig, men jeg har det faktisk sådan, at »Literature is like oxygen«. Og det nærmer sig jo samme grad, må jeg indrømme!
I den her corona-tid har mennesker altså bare brug for mere end ilt og brød for at trives. Mennesker har brug for litteratur!

Låne af andres erfaringer

I litteraturen kan du låne af andres livserfaringer og derved opnå en højere grad af indsigt i dit eget liv og din livssituation.

En af mine gode kollegaer formulerer det så fint: Når du har læst om at miste, for eksempel gennemlevet tabet af en forælder gennem en person i en roman, er du lige det mere rustet til at komme godt igennem det, når turen kommer til dig selv. Fordi en del af dig allerede har været der og gjort sig livsvigtige erfaringer.

Det er dét, litteraturen kan. Den kan give os fuldstændigt livsvigtige færdigheder, og derfor er litteraturen - hvor overbegejstret det end måtte lyde - lige så vigtig for os mennesker som ilt.
Og da ikke mindst i en krisetid som nu.

Stor litteratur i lokalområdet

Som litteraturformidler er det blevet tydeligt for mig, hvor mange stærke forfatterstemmer vi har i Herning og omegn. Og lige præcis det nære - og det lokale - glæder vi os over i denne mærkelige corona-tid.

For vi har mange midt- og vestjyske forfattere, som vi kan være rigtig stolte af.
Tænk bare på Stine Pilgaard, der i sin bragende succes »Meter i sekundet« skriver virkelig morsomt om vores midtog vestjyske sindelag. Eller Anne-Grethe Bjarup Riis, der i sin rørende og barske hjertevrider af en roman »I Guds rige« fortæller om en ikke altid lige lykkelig opvækst i Søby. Eller hvad med vores helt lokale krimi-forfatter Jens Jørgen Hansen? Eller Ingvar Cronhammar, som har været på et roadtrip ud over det sædvanlige sammen med Kirsten Jacobsen?

Jo, der er masser at være stolt af - og lade sig inspirere af!

Litteratur i andre formater

Corona-virus har ændret vores hverdag og sat begrænsninger for os. Vi må kigge langt efter kulturelle oplevelser, som vi kender dem. Men heldigvis har vi stadig mulighed for at opleve kulturen. Det bliver bare under andre forudsætninger, med større afstand, i mindre forsamlinger eller hjemmefra på en skærm.

Og vigtigst af alt er der jo aldrig nogen, der kan tage læseoplevelsen fra os. Vi kan til hver en tid finde en god bog frem, og på den måde komme i godt selskab med stærke stemmer som Stine Pilgaard, Anne-Grethe Bjarup Riis og alle de andre - corona eller ej.

I november sætter vi litteraturen på dagsordenen på Herning Bibliotekerne, når vi for anden gang afholder HerLitt.

Vi er meget optagede af at sikre, at alle anbefalinger for arrangementsafvikling overholdes. Det betyder, at HerLitt i år både bliver større og mindre.
Det bliver større, da vi har valgt at strække foredragene over flere dage end sidste år.
Samtidig bliver HerLitt mindre, da vi kun udbyder få billetter til de enkelte arrangementer.

Det kommer til at betyde, at det bliver en mere intim og nær foredragsoplevelse.
Desuden arbejder vi på en streamingløsning, så flere forhåbentlig kan opleve litteraturen hjemme fra stuerne.

Vi glæder os til at fejre vores lokale forfatterstemmer godt og grundigt og give hinanden et skud energi og en ilt-indsprøjtning, når november-mørket lægger sig.

Literature is like oxygen - uanset om vi streamer litteraturoplevelsen fra vores stuer eller oplever den ansigt til ansigt - med den fornødne sikkerhedsafstand, selvfølgelig.

Af ani
26.10.20
Tags