Herning Bibliotekerne er ikke en del af de aktuelle sager om svindel med keyloggere og NemID

10.12.20
På Herning Bibliotekerne er der stor fokus på IT-sikkerhed, og på at borgerne trygt kan anvende bibliotekets PC’er

Herning Bibliotekerne figurerer p.t. i en verserende nyhedshistorie på DR’s hjemmeside på et kort over biblioteker, som har været en del af sager om NemID-svindel med keyloggere. 

Herning Bibliotekerne er ikke et af de 23 biblioteker, der i artiklen beskrives som værende en del af aktuelle sager om svindel med keyloggere og NemID. 

Tilbage i 2015 opdagede bibliotekets IT-medarbejdere ved en af bibliotekets regelmæssige kontroller af de borgerrettede PC’er, at der var sat 3 keyloggere i 3 af bibliotekets PC’er. Disse blev fjernet, og sagen anmeldt og overdraget til politiet. Politiet vurderede dengang at de 3 keyloggere, som ikke var netværksbaserede, ikke var blevet "tømt" for personlige oplysninger, og at der dermed ikke have fundet tyveri af personoplysninger sted. 

Efter denne episode i 2015 fik alle bibliotekets PC’er på både hovedbiblioteket og lokalbiblioteker en sikringsboks påsat, således det ikke er muligt at isætte keyloggere i pc'en. 

Biblioteket orienterede og advarede efterfølgende regionens biblioteker om episoden. 

Herning Bibliotekernes borgerrettede PC’er er fortsat sikrede mod keyloggers mv. og har været det siden 2015. Biblioteket har endvidere en løsning, hvor pc’erne geninstalleres hver gang en bruger logger af, og derfor er det heller ikke muligt at installere software, der kan overvåge brugerne og stjæle deres oplysninger. 

Bibliotekschef Pernille Schaltz:
- Der er stor fokus fra bibliotekets side på hele tiden at sikre sig mod potentielle nye metoder til cyberkriminalitet, sådan at alle de borgere som måtte have behov for det, trygt kan benytte bibliotekets PC’er.  

Ved spørgsmål, kontakt bibliotekschef Pernille Schaltz på bibpsc@herning.dk eller telefon 24 78 25 41.