Kan man måle en relation?

Af ani
28.08.23
v/ teamkoordinator Dorte Grout

Svaret er ja, for værktøjet til kvalitative målinger findes. Men vil vi måle værdien af fællesskaber?

For 5-6 år siden mødte to kvinder op i Rockklubben. De kendte ikke hinanden i for vejen, men de har tre ting til fælles: de er kvinder, er pensioneret og interesserer sig for musik. En aften kommer de til at sidde ved siden af hinanden, og det bliver starten på et venskab.
For hurtigt finder de ud af, at de har fælles interesser udover musik, og de begynder at mødes for at drikke en kop kaffe sammen. Senere tager de sammen ud for at få oplevelser. Og da corona-pandemien lukker landet ned, bliver de hinandens boble. 
I dag er Birte Fjord Kristensen og Grete Rødbro hhv. 75 og 69 år, og deres venskab er blevet udvidet til et fællesskab med tre andre fra Rockklubben. De startede med at gå ud for at drikke en øl sammen efter en klubaften, og i dag mødes gruppen, der aldersmæssigt spreder sig fra 48-75 år, til koncerter, foredrag og privat.

Et andet sted i biblioteket er der Strikkecafé hver anden uge. Her går snakken lystigt samtidig med, at der udveksles tips og smarte strikketeknikker. Nye strikkebøger bliver nærstuderet, og jeg hjælper med at finde bøger og internetsider. Strikkecaféens facebookgruppe skal jeg af og til også hjælpe nye brugere med at blive medlem af, og når det er gjort, overlader jeg gruppen til sig selv. 
Ligesom i tilfældet med Birte og Grete, kendte to af deltagerne, Oda Sørensen og Lise Lægaard, ikke hinanden, da de begyndte at komme i Strikkecaféen. Men efter at have spurgt til noget garn og udvekslet mailadresser – hvori Oda bruger sit pigenavn - vidste Lise, hvem Odas far og bror var. ”Og så fik jeg hende hurtigt sat på plads” siger Lise. ”Jeg syntes ligesom, at jeg kendte dig og så begyndte vi at snakke sammen” fortsætter hun.
Da Odas mand blev alvorligt syg, snakkede de om det i Strikkecaféen, og Oda finder ud af, at Lise stod i samme situation. Så blev deres skæbne forseglet. De begyndte at sms’e, og da Odas mand dør, er Lise blandt de første, som får det at vide. 
Lise mister også sin mand, og da hun - med egne ord - begyndte at snakke lidt for meget med sig selv, meldte hun sig ind i Dansk Vandrelaug, og spurgte Oda om ikke hun ville med. Og derfra udviklede bekendtskabet sig til udflugter, Sommerhøjskole på HEART, morgensang på biblioteket og fællessang i Højhuset.
”Det startede med strik og har udviklet sig til andre ting. Det gør man jo kun, hvis man har den der kemi”, reflekterer Oda. 

Hvor vil jeg så hen med de to beskrivelser? For er det ikke noget, der sker hele tiden i alle mulige sammenhænge? Jo, det gør. Men at det sker på biblioteket, er måske ikke så kendt. For mange er biblioteket nemlig det sted, man går hen, hvis man har brug for hjælp til informationssøgning og til finde en god bog. Mange har også opdaget, at man kan tage på biblioteket og deltage i foredrag, debatter og lign. om alt fra bæredygtige klimatips og digital adfærd til forfatter- og koncertforedrag.

Er Rockklubben noget for dig?

Holder du af rå rock, blid soul eller knitrende electronica, og har du lyst til at dele dine musikoplevelser med andre? 
Eller er du bare nysgerrig på forskellige slags musik inden for rockgenren? 
Vil du møde andre mennesker med samme passion for musik som dig selv?  
Så er Rockklubben lige noget for dig. 
Du behøver ikke at være mester i musikhistorie, du skal bare være nysgerrig og have lyst til at lytte og deltage i snakken.

Klubben mødes under hyggelige former otte gange hen over vinteren på Biblioteket i Herning af en varighed på to timer per gang. Inklusive kaffepause. 
Der vil hver gang være en oplægsholder, som vil guide klubben gennem aftenen og ofte er det klubbens egne medlemmer, som fortæller, viser filmklip og afspiller lydoptagelser.
Udover en lang række oplæg, ved eksterne og klubmedlemmer, quizzer vi, tager på ”studietur” på spillesteder og i vinylbutikker og deltager i arrangementer, som biblioteket arrangerer sammen med gode samarbejdspartnere i byen og meget mere.

Det er gratis at deltage, men det forventes at du som udgangspunkt møder op til klubaftener - også når emnet ikke umiddelbart interesserer dig. Da klubbens medlemmer også er på banen en gang imellem som oplægsholdere, bliver det påskønnet, at du også vil dele en interesse eller passion med klubben.
Vil du være en del af klubben skal du henvende dig til Dorte Grout, tlf. 21 99 59 46, bibdg@herning.dk

Rockklubbens historie

I sin begyndelse var Rockklubbens navn et helt andet. 
DR P6 Beat Klub blev tilbage i 2013 introduceret til borgerne som et produkt af samarbejdet mellem P6 og Bibzoom. Herfra blev lytteguides med forudbestemte temaer sendt ud til grupperne seks gange årligt. 
Efter nogle år var P6 Beat Klub slut, men det skulle ikke afholde den efterhånden veletablerede Herninggruppe i at ses. 
Traditionen blev herefter videreført under navnet Rockklubben.
Ligeledes blev antallet af klubaftener udvidet fra seks til otte på opfordring fra medlemmerne. 
Dette blev muligt, da medlemmerne selv tilbød at facilitere klubaftenerne. Og sådan er det fortsat lige siden.
 
I 2023 fejrer vi Rockklubbens 10-års jubilæum.