Stop Sult

Af ani
14.12.20
Verdensmål 02

Vidste du, at… 

Verdensmål 2 – Stop Sult dækker over mere end blot at stoppe sult i verden. Det handler fx også om, at vi skal være opmærksomme på, at det er det rigtige mad, vi får at spise. 

I Danmark er der stort set ingen som sulter pga. mangel på føde. Til gengæld har vi problemer med at spise rigtigt og holde vægten på et normalt niveau.
I 2017 var over 51 % af den danske befolkning overvægtige, og i 2019 viste en undersøgelse, at 20 % af alle danskere kunne klassificeres som værende svært overvægtige. Tallene har været opadgående siden 2010.  

Overvægt og svær overvægt kan medføre en række sygdomme, som nedsætter livskvaliteten og levealderen. Hvis vi vil sørge for, at danskerne kan leve et langt og godt liv, er det derfor vigtigt, at vi tænker over vores spisevaner.  

Læs om hvordan du får nærende mad på bordet

Læs også mere på Fødevarestyrelsens officielle kostråd der danner rammen om den sunde kost.

WTF

Danmark er det land i EU med færrest svært overvægtige. Malta har til gengæld den største andel af svært overvægtige. Her er knap 30 % af befolkningen ramt af svær overvægt. 

På verdensplan ligger Saudi Arabien i toppen. Her er næsten 38 % af befolkningen svært overvægtige. USA indtager 2. pladsen med 37% af befolkningen, som er svært overvægtige. 

Se hvordan det går Danmark med at nå målene på nedenstående link.

Hvordan beregner man overvægt?

BMI (Body Mass Index) er det officielle mål for, om vores vægt er sund eller usund og udregnes:
Vægt i kg: (højde i meter)2. = BMI
Resultaterne fordeler sig på en BMI-skalaen angiver: 
•    BMI under 18,5: Undervægtig
•    BMI 18,5-25: Normalvægtig
•    BMI 25,-30: Overvægtig
•    BMI over 30: Svært overvægtige

Beregn dit BMI her.