Spis noget vildt!

Der er mange måder at nyde naturen på - også på tallerkenen!

Den vilde natur er skøn at se på og være ude i - men faktisk er den også fyldt med gode ting, vi kan spise! 

Her sætter vi fokus på at bringe naturen ind i køkkenet. De vilde planter udgør nemlig et kæmpe kulinarisk udvalg af råvarer med masser af smag og sunde indholdsstoffer.  SÅ det er bare at gå i gang og springe ud i den vilde mad.

God tur - og god appetit!

Samle og sanke

At samle – eller sanke - råvarer i naturen er en skøn naturoplevelse. Du lærer planterne og deres voksesteder at kende og kommer ud at opleve naturens varierede landskaber. Selvom der er mange spiselige planter, er der også nogle, du skal holde dig fra! Nogle indeholder skadelige stoffer eller smager bare ikke godt. Så det er vigtigt at man får de rigtige planter med hjem i kurven. Du kan tjekke planterne i en af de god sankebøger elle via appen ”Vild Mad”.

Gode bøger

Vilde planter – et sundt supplement

Mange planter indeholder sunde stoffer, mineraler og vitaminer, som er et godt supplement til vores dyrkede fødevarer. Brændenælder bugner fx af A- og C-vitamin, mineraler og protein. Skvalderkål indeholder C-vitamin, jern, kalcium og andre vigtige mineraler. Mælkebøtte indeholder bitterstoffer som sætter gang i lever- og galdeproduktionen og som er udrensende.

Spis dit ukrudt, smid giftsprøjten væk og gør plads til naturen i haven

Hvis du har en have behøver du ikke gå langt efter vilde urter. Gør plads til dem i din have så gør du også plads til naturen. Ud over skvalderkål og brændenælde, mælkebøtte og måske fuglegræs, der nok kan komme af sig selv, kan du sagtens importere vilde urter som ramsløg, stedmoderblomst, cikorie og spansk kørvel.

Gode bøger

TIPS

  • Undgå at samle steder, hvor der er risiko for, at der er sprøjtet med for eksempel ukrudtsfjerner, eller langs vejkanter hvor der kan være forurenet med mikroplast fra hjuldæk og udstødning
  • Vær altid 100% sikker på at du har fat i den rigtige plante – hvis du er i tvivl, så lad den være. 
  • Tag eventuelt en god bog med billeder med dig, når du skal ud og samle og/eller brug en god app på telefonen
  • Pluk de spæde skud – de smager bedst 
  • Saml kun mindre mængder og kun til eget brug. Lad altid noget stå, så planten kan få lov at formere sig – til glæde for dig selv og andre næste årSkyl alt grundigt, før du bruger det 
  • Husk kurv eller rygsæk, plastikposer, saks/kniv, evt. lup, når du tager afsted