Spis grønne proteiner

Vi kommer ikke uden om det. Hvis vi vil brødføde verdens befolkning i fremtiden, beskytte klimaet og skabe mere plads til den meget trængte natur, er vi nødt til at spise færre animalske proteiner og flere af de grønne planteproteiner.

Få de grønne proteiner med ind i hverdagen

Mange er bekymrede for at få nok proteiner uden kød. Men Frygten er ubegrundet, skriver kost- og ernæringsforbundet, hvis man får gode, let-optagelige og varierede planteproteiner.
Det handler ikke kun om at erstatte kød 1 : 1, men om at få de grønne proteiner ind mange steder i madlavningen:

  • Brug lupin- og kikærte- eller ærtemel som supplement i pandekager, tærtedej mv.
     
  • Mandelmel og kokosfibermel har også højt proteinindhold og er godt til bagværk.
     
  • Brug linse- og bønnepasta i stedet for pasta af korn – På den måde sænker du også kulhydratindtaget til gavn for sundheden.
     
  • Lav humus og ærte – og bønnecreme - Det kan også bruges som plantebaseret pålæg.
     
  • Flere forarbejdede og ofte tørrede planteproteiner som ”Planetstykker”, ”Plante Mate” ”Soya kød” og ”Tofu” er geniale som køderstatning i pastasauce, gryderetter mm - Den slags produkter har højt og let-optageligt proteinindhold.
     
  • Der er efterhånden også mange færdigprodukter som plantefars, veganske deller og postejer mm i supermarkeders køledisk.
     
  • Der er forskel på planteproteinprodukternes indhold af protein – tjek varedeklarationen.
     
  • Kog altid linser og bønner uden salt og kasser kogevandet, det gør dem lettere fordøjelige.

Og så er det godt for sundheden

Undersøgelser viser at folk, der spiser en sund og varieret plantebaseret kost, har lettere ved at opnå vægttab og holde en normalvægt, de har mindre kolesterol i blodet, lavere blodtryk og mindre forekomst af type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, hjertesvigt og endda nogle kræftformer. Samtidig peger forskningen entydigt på, at forarbejdet kød øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Så der er mange gode grunde til at vælge det grønne alternativ.

Vidste du at:

Over halvdelen af verdens afgrøder anvendes som foder til landbrugsdyr.

Danmark producerer allerede mad til cirka 30 millioner mennesker, men vi ville kunne brødføde op mod 80 millioner mennesker, hvis vi producerede planteføde i stedet for dyrefoder.

Ved at skifte til plantebaseret kost globalt, vil den samlede sundhedsøkonomiske værdi være op mod 7.500 milliarder kroner om året ifølge forskere fra Oxford University.

 

Opskrifter og viden

Markedet for planteproteiner vokser heldigvis kraftigt i disse år ligesom viden og opskrifter bliver lettere og lettere tilgængeligt. Her er nogle gode link til opskrifter og viden:


Gode bøger

Vegansk - er det noget for dig?

Flere og flere vælger at leve helt eller delvist som vegetar eller veganer - det vil sige leve plantebaseret og så vidt muligt sørge for at undgå kød, animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr mv.

Har du lyst til at prøve det af, eller mangler du inspiration til gode opskrifter, så har vi samlet en række gode kogebøger fyldt med lækre retter.